уторак, фебруар 27, 2024

Francuska preuzela predsjedavanje Evropskom unijom

Slične objave

Podeli

Makron je apelovao na to da se “razjasni evropska perspektiva” zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju EU, dodajući da se ne smije dozvoliti da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas

Radio Slobodna Evropa

Francuska je u subotu, 1. januara, preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, a među njenim prioritetima biće izgradnja jače i suvjerenije EU, odbrana vladavine prava i evropskih vrijednosti i jačanje strateške autonomije.

Na agendi Pariza biće i Zapadni Balkan, a francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da EU treba više politički i ekonomski da se angažuje u regionu.

Makron je apelovao na to da se “razjasni evropska perspektiva” zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju EU, dodajući da se ne smije dozvoliti da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar takođe je rekao da će Zapadni Balkan biti jedan od dva geografska prioriteta francuskog predsjedavanja Savjetu EU.

“Zagovaraćemo snažnije ulaganje EU u ovaj region radi promovisanja ekonomskih integracija, stabilnosti i vladavine prava koja treba da bude u samom središtu svih reformi u cijelom regionu”, rekao je francuski ambasador.

Francuska će na kraju predsjedavanja, u junu, organizovati konferenciju o Zapadnom Balkanu.

“Konferencija o Zapadnom Balkanu treba da dokaže ulogu koju Francuska pridaje regionu i njegovoj EU perspektivi”, izjavila je francuska ambasadorka u Sloveniji Florens Ferari za slovenačku agenciju STA.

Pariz je, prema njenim riječima, svjestan da su bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za Evropu i podržava njegov put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Moto francuskog predsjedavanja biće “Oporavak, snaga, pripadnost”.

Cilj Francuske je oporavak od pandemije i jačanje ekonomije uz podršku ekološkoj i digitalnoj transformaciji, a “snaga” iskazuje želju za jačanje strateške autonomije i promovisanje evropskih vrijednosti i interesa.

Posljednja riječ ukazuje na ideju jačanja evropskog identiteta i razvoja zajedničke evropske vizije, kroz kuluturu, zajedničke vrijednosti i istoriju.

Makron je rekao da želi da izgradi “Evropu snažnu u svijetu, potpuno suverenu, sa slobodom izbora, koja će biti gospodar svoje sudbine”.

Francusko predsejdništvo će raditi na promovisanju evropskog modela rasta, koji će dozvoliti bloku od 27 zemalja da generiše bogatstvo i radna mjesta, a da istovremeno očuva visoke socijalne i klimatske standarde.

Tokom francuskog predsjedavanja bi trebalo da bude usvojen novi “strateški kompas EU”, zajednička analiza prijetnji i evropski mehanizam rješavanja kriza.

Makron je u debati u Evropskom komitetu regiona početkom decembra rekao da će jedan od vodećih izazova francuskog predsjedavanja biti odbrana demokratije i vladavine prava, ocijenivši da se evropske vrijednosti trenutno “osporavaju u nekoliko članica EU”.

Posebno je istakao zaštitu od lažnih informacija i sajber prijetnji koje koriste neprijatelji Evrope i liberalne demokratije, a obećao je i “snažne inicijative” za slobodu medija u 2022.

Francuski predsednik je rekao da, s obzirom na te pretnje, “moramo djelovati kako bismo branili naše novinare” i bolje regulisali finansiranje političkih partija i onlajn političko oglašavanje.

Na vrhu agende biće i globalna Evropa koja promoviše multilateralizam i obnovljena međunarodna partnerstva.