среда, мај 29, 2024

Fotografije o opsadi Sarajeva od sutra u Beogradu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. aprila 2022. (Beta) – Izložba fotografija pod nazivom “Opsada” (Siege), engleskog fotografa Pola Loua (Paul Lowe), povodom obeležavanja 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, kao i opsade glavnog grada Sarajeva, najduže u modernoj istoriji, biće otvorena sutra uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, najavili su organizatori.

U saopštenju je navedeno da je Lou “zabeležio scene iz svakodnevnog života dokumentujući četvorogodišnju opsadu Sarajeva”. “Više puta je dolazio u opkoljeni grad između 1992. i 1994. godine i beležio kako su građani pokušavali da prežive agresiju koja se na njih sručila s okolnih brda”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je tokom opsade, Sarajevo iz jedne žive, moderne metropole pretvorilo “u nešto nalik srednjevekovnoj tvrđavi”, ali da su uprkos oskudici i opasnostima, građani Sarajeva “nastavili su da stvaraju umetnost, muziku, pozorište i igru”.

Ukazano je i da se “izložba organizuje u trenutku kada Evropa ponovo svedoči scenama razaranja i patnje u gradovima kao što su Mariupolj i Harkov”.

Zbog toga Louove slike opkoljenog Sarajeva, u kojima je pedantno dokumentovao intimna životna iskustva običnih ljudi uhvaćenih u najneobičnijim okolnostima, imaju posebno snažan odjek.

Izložba u Beogradu, simultana je i istovetna onoj na programu u sarajevskoj Vijećnici kojom se obeležava 30 godina od početka opsade Grada.

Partnerski su je omogućili i podržali: Grad Sarajevo, Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Centar za postkonfliktna istraživanja, Memorijalni centar Srebrenica, Modul memorije i forum ZFD.

Na otvaranju izložbe u Beogradu, govoriće autor fotografija Pol Lou, direktorka Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić i direktorka beogradskog foruma ZFD Nataša Govedarica.

Izložbu organizuje nemačka organizacije forum ZFD, predstavništvo Beograd, a otvaranje je zakazano za sutra (utorak) u 18.00 sati.