петак, јул 12, 2024

Evropski sud pravde traži da američki muzej Geti vrati antičku statuu Italiji

Slične objave

Podeli

RIM, 2. maja 2024. (Beta-AP) – Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (ECHR) je danas presudio da Italija ima pravo da preuzme antičku statuu “Pobednička mladost” iz muzeja Geti u SAD, obrazlažući to stavom da će Italija tako povratiti važan deo svog kulturnog nasleđa. ECHR je istovremeno odbacio žalbu tog muzeja na prethodnu odluku italijanskog suda.

Muzej Pola Getija (Paul Getty) koji se nalazi u Malibu u Kaliforniji se žalio ECHR na presudu italijanskog suda iz 2018. godine koji je naložio zaplenu statue, tvrdeći da kampanja Italije da je vrati nazad, krši legitimno pravo muzeja na tu statuu.

Bronzana statua u prirodnoj veličini “Pobedonosna mladost” koja datira između 300. i  100. godine pre nove ere, jedan je najvažnijih i najpoznatijih predmeta muzeja Geti. Iako je njen autor nepoznat, neki naučnici veruju da ga je napravio Lisip, inače lični vajar Aleksandra Velikog.

Statua koja je visoka oko 1,52 metra, predstavlja mladog sportistu kako podiže desnu ruku na krunu od maslinovog venca oko glave i jedna je od retkih sačuvanih antičkih bronzanih skulptura u prirodnoj veličini.

Veruje se da je statua potonula zajedno sa rimskom galijom koji ju je prevozio u Italiju, nakon što su Rimljani osvojili Grčku.

Bronzanu statuu, koju su italijanski ribari izvukli iz mora 1964. godine, kupio je muzej Geti 1977. godine za četiri miliona dolara i od tada je izložena u njemu.

Međutim, navodno je bila sakrivena u italijanskoj pošiljci kupusa, pa zatim sakrivena u svešteničkoj kadi pre nego što je izneta iz Italije.

Prema sporazumu iz 2007. godine, dve strane su se složile da odlože dalju diskusiju o “Pobedonosnoj mladosti” dok ne bude doneta sudska odluka.

Italijanski sud u Pezaru naredio je da se zapleni i vrati 2010. godine, tokom italijanske kampanje za vraćanje antikviteta koji su opljačkane sa njene teritorije i prodati muzejima i privatnim kolekcionarima širom sveta.

Italijanska vlada tvrdi da je statua legalno uneta u Italiju, a zatim ilegalno izvezena, pri čemu je ilegalni izvoz osnova njenog naloga za konfiskaciju i povraćaj.

Italija je uspešno vratila hiljade artefakata iz muzeja, kolekcija i privatnih vlasnika širom sveta, za koje je tvrdila da su opljačkani ili ukradeni i iz zemlje izneti ilegalno, a nedavno je otvorila i muzej u kome će biti smešteni dok ne budu vraćeni u regione odakle su bili opljačkani.

Muzej Geti je dugo branio svoje pravo na statuu tvrdnjom da Italija nema pravo na nju jer je ona grčkog porekla, kao i da je pronađena u međunarodnim vodama i da nikad nije ni bila deo italijanskog kulturnog nasleđa.

Na današnju presudu ECHR obe strane imaju pravo žalbe.