понедељак, јул 22, 2024

Evroparlamentarci osuđuju Dodikovo podrivanje BiH

Slične objave

Podeli

U zajedničkom saopštenju, europarlamentarci iz četiri političke grupacije odlučno osuđuju djelovanje Milorada Dodika, pozivajući na promjenu “strategije pomirenja” EU prema njemu.

BRISEL, 25. januara 2022. – Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji, navodi se u saopštenju koje su u ponedjeljak objavili zastupnici iz političkih grupa EPP, S&D, Renew i Greens/EFA.

Pozivaju Vijeće i države članice EU da slijede primjer Sjedinjenih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne preduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih tenzija.

“Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, odlučno osuđujemo opasne aktivnosti koje su u toku, od strane srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. kao svoj ustavni poredak i druge odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Implementacija svih projekata i pomoći koje finansira EU za i unutar Republike Srpske, uključujući makrofinansijsku pomoć i IPA III finansiranje, treba hitno biti predmet temeljitog ponovnog razmatranja, s ciljem da se odmah zamrzne direktno i indirektno finansiranje koje bi koristilo vlasti ovog entiteta, državni zastupnici. Nadalje, pozivaju EU da osigura da se slobodni i pošteni izbori održe u oktobru 2022. i izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika i cijelom njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadgledanje provedbe civilnih aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno ga braneći od javnih napada na njegov autoritet od strane Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

“Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU”, istakli su zastupnici u Parlamentu.

Zajedničku izjavu potpisali su predstavnici četiri političke grupe u Europskom parlamentu: Tineke Strik (Greens), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Greens), Dietmar Koestner (S&D), Klemen Grošelj (Renew), i Romeo Franz (Greens).

buka magazin