среда, мај 29, 2024

Evropska komesarka: LGBTIQ prava su ljudska prava

Slične objave

Podeli

Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali (Dalli), koja od danas boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu povodom Evroprajda 2022, izjavila je da su LGBTIQ prava ljudska prava, a sva ljudska prava su LGBTIQ prava, jer su jednakost i ljudska prava neraskidivi, saopštila je EU info mreža.

“Na konferenciji o ljudskim pravima Evroprajda ponovo ću istaknuti da su LGBTIQ prava ljudska prava, a sva ljudska prava su LGBTIQ prava. Jednakost i ljudska prava su neraskidivi”, rekla je komesarka.

Prema njenim rečima, nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja se ne smeju pokušavati da to potkopaju. Umesto toga, ljudska prava moraju da informišu naša društva i da budu izazov diskriminaciji. EU će nastaviti da unapredjuje svoje globalno liderstvo u zaštiti univerzalnosti i nedeljivosti ljudskih prava za sve, rekla je ona.

Komesarka Dali počinje posetu sastankom sa potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović i održaće govor na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u Kući ponosa u Beogradu.

Helena Dali će potom imati sastanak sa Poverenicom za ravnopravnost Brankicom Janković kako bi predstavila glavne ciljeve predstojeće inicijative EU o obavezujućim standardima za tela za zaštitu ravnopravnosti i razgovarala o napretku Srbije u oblasti ravnopravnosti.

Zatim je predviđen sastanak sa LGBT organizacijama sa zapadnog Balkana kako bi se upoznala sa pitanjima na kojima organizacije civilnog društva trenutno rade i njihovim brigama. Za subotu je predviđen sastanak sa predsednicom vlade Anom Brnabić sa fokusom na LGBTIQ ravnopravnost i jednakost za sve, dodaje se u saopštenju. (Beta)