уторак, јул 16, 2024

EU: pomoć Srbiji za stvaranje pravičnih izbornih uslova

Slične objave

Podeli

Posrednici Evropskog parlamenta za međustranački dijalog o izbornim uslovima u Srbiji su u autorskom tekstu objavljenom danas u “Blicu, naveli da je dijalog vlasti i opozicije direktno povezan sa strateškim izborom Srbije.

Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, koji su potpisali tekst, podsetili su na izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2019. i 2020. godinu i Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojima se navodi da su od suštinske važnosti za evropski put Srbije da “vladajuća većina i opozicija, svaka u svojoj ulozi, međusobno razgovaraju o pronalaženju dogovora o najvažnijim političkim pitanjima”.

“Dijalog obezbeđuje platformu političkim partijama, pokretima i akterima da se angažuju pod jednakim uslovima, bez obzira na to koliko su mali ili veliki”.

U tekstu je naglašeno da predstavnici EP ne donose gotova rešenja u Beograd, već da pomažu da se stvori prostor za dijalog. “Podsećamo učesnike, kad god je potrebno, da svi treba da se drže normi međusobnog poštovanja u takvom dijalogu, da budu pragmatični i realistični i, iznad svega, da poštuju pravni i ustavni okvir”.

Dodali su da očekuju punu posvećenost i dobru volju učesnika dijaloga i istakli da su “političko vlasništvo i odgovornost” za ishod dijaloga “na plećima” političara u Srbiji.

Evroparlamentarci su kazali da dijalog nije bez izazova i da oni ne potcenjuju teškoće da se politički oponenti u Srbiji okupe za jednim stolom. “Još mnogo toga je ostalo da se uradi kako bi se ojačalo poverenje među političkim snagama, ali mi verujemo da suštinska unapređenja izbornog procesa i medijskog ambijenta treba da se postignu u narednim mesecima”.

Naglasili su da su spremni da pomognu političkim snagama u Srbiji da stvore jednake i pravične uslove u susret narednima izborima,
“dolazimo u Beograd sa snažnom posvećenošću uspehu ovog dijaloga. Možda se neki pitaju zašto ima potrebe za dijalogom. Odgovor je jednostavan samo dijalogom možemo postići konsenzus, a on je osnova za ispunjavanje očekivanja građana Srbije”, dodali su oni.

Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, održaće se danas u Palati Srbija.