понедељак, март 4, 2024

Emir Suljagić osudio “erupciju antisemitizma u BiH”

Slične objave

Podeli

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je danas kako bi svi morali pokazati dužnu dozu solidarnosti sa žrtvama među Jevrejima koje je u napadima na Izrael 7. oktobra prouzročio Hamas, ističući kako ga neki od tih zločina podsjećaju na ono što su na početku rata u BiH radile srpske snage.

Suljagić je u emotivnom autorskom tekstu odgovorio na prozivke iz propalestinskih udruga u BiH, iz kojih su ga optuživali kako Memorijalni centar Srebrenica šuti dok u Gazi stradaju civili u izraelskim napadima.

Metom napada tih udruga postala je i Munira Subašić iz Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, kao i zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić.

Iz udruženja “Palestinska zajednica u BiH” optužili su ih da su “založili” Memorijalni centar Srebrenica za podršku Izraelu i to zbog veza koje su ranije uspostavili sa Svjetskim jevrejskim kongresom (WJC). Naime, ova ugledna organizacija Jevreja iskazala jasnu solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici što su ga u julu 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici Vojske Republike Srpske pod vodstvom Ratka Mladića.

Dr. sc. Emir Suljagić direktor Memorijalnog centra sada je poručio kako su on i njegovi saradnici dužni samo žrtvama čiji uspomenu čuvaju, a Hamasu ne duguju ništa.

“Jedna od prvih stvari koju sam vidio ujutro 7. oktobra bio je video klip trojice pripadnika Hamasa koji u automobilskoj prikolici sjede na izlomljenom i polugolom ženskom tijelu i uz povike i slavlje se vozaju kroz Gazu. Prvo na što mi je palo na um bio je april 1992., kada su pripadnici jedinica Službe državne bezbjednosti Srbije okupirali Bratunac, i nakon što su ga ubili, vezali tijelo pekara Fejze Raškaja za auto i vozali se kroz grad naočigled svih”, napisao je Suljagić u autorskom tekstu objavljenom na portalu Istraga.ba

Osudio je s gađenjem jeftinu zloupotrebu Srebrenice i “podmetanje naših kostiju i kože pod zupčanike globalnih kriza”. Osim toga, dodao je:

Napisao je kako među svojim sunarodnjacima nije vidio nikakvu reakciju na Hamasov napad ali je vidio kako se “rulja skoro po komandi ostrvila na šačicu bosanskih Jevreja” uključujući tu i “erupciju antisemitizma među intelektualnom i akademskom elitom”.

Odbijam, i uvijek ću odbijati biti u društvu Vladimira Putina, Vojislava Šešelja, Noama Chomskog i drugih prijatelja Palestine koji negiraju naš genocid”, poručio je kritičarima Suljagić.

(Izvor: BosnaInfo)