уторак, јул 16, 2024

Dve Crne Gore

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Taman kada smo pre godinu i nešto pomislili da je došao kraj crnogorskom dvojstvu, da su bjelaši i zelenaši i loženje badnjaka na Cetinju prošlost, i da su svi Crnogorci trajno stali uz svoj brdsko-morski rajski vrt, odnekud su iskočili mantijaši i Crnu Goru bogami raspolovili.

Nova, prosrpska, probeogradska, time i pročetnička izvršna i zakonodavna vlast u Crnoj Gori otkako je ustoličena, pre 223 dana (41:40), svoju Crnu Goru jasno i na svakom koraku odvaja od Đukanovićeve. I bruka je! Urednik Pobjede Draško Đuranović u uvodniku povodom 13. jula piše da je malo je ko očekivao „da će, prvi put u novijoj istoriji, mimo zakona, predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade Crne Gore organizovati zajedničku proslavu crnogorskog 13. jula, naprasno spajajući dodjelu Trinaestojulske nagrade i Dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašističkog okupatora. I to četiri dana ranije, 9. jula; i to ne u Virpazaru đe je pukla prva ustanička puška, ne čak ni u rezidencijalnoj Vili Gorica đe su se nagrade do sada dodjeljivale, već u – Muzičkom centru“.

Vlada i Skupština su, očito je, ignorisali centralnu proslavu na Virpazaru, gde je juče govorio i delio odličja crnogorski predsednik Milo Đukanović, i nekoliko dana ranije, kako u komentaru Otužni teatar apsurda reče Đuranović, napravili „populistički kič-igrokaz“. U tom igrokazu premijer Zdravko Krivokapić, „za koga je četnički terorista Nikola Kavaja ‘borac za slobodu’“ zaboravi u svom govoru da pomene crnogorski narod?! Za Zdravkana postoji samo naš narod. Pogađa(j)te koji.

Đukanović je, pak, izričit. Poručio je, makar svom delu Crne Gore i široj javnosti, da nema pomirenja sa propagatorima ideje fašizma, kakvih, reče, ima i u strukturama crnogorske vlasti. “Nema pomirenja s tim idejama. Crna Gora zna da cijeni svoju prošlost i zna da je njenja budućnost evropska. Zato ćemo uvijek biti odlučno protiv novih oblika ipmerijalnih projekata i novog fašizma“, kazao je Đukanović juče u Virpazaru povodom Dana crnogorske državnosti.

Oni koji izjednačavaju anticrnogorske kolaboraconističke pokrete i antifašističku borbu partizana, koji pokušavaju da povuku liniju moralne jednakosti izmedju fašizma i antifašizma, kjučni su propagatori ideje neofašizma, rekao je crnogorski predsednik prozivajući i struktire vlasti u Crnoj Gori.

Jedan od najvećih datuma crnogorske istorije nije na istom mestu okupio najviše državne zvaničnike, koji su organizovali odvojene dogadjaje. Posebnu svečanost je 9. jula organizovao predsednik Skupštine Aleksa Bečić i toj ceremoniji je prisustvovao premijer Zdravko Krivokapić.

Crnogorci Zete i Brda – ujedinite se!