уторак, мај 28, 2024

Dubrovačke ljetne igre: Folklorni ansambl Linđo nastupio u parku Gradac

Slične objave

Podeli

Folklorni ansambl Linđo nastupio je na radost brojne festivalske publike 19. kolovoza u parku Gradac. Bio je to drugi Linđov nastup u sklopu programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara.

Folklorni ansambl Linđo neizostavan je sudionik programa Dubrovačkih ljetnih igara od 1967. godine pa je tako i ovoga ljeta zabilježio dva festivalska nastupa, trećeg i 19. kolovoza na Gradcu.

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, kiša je zaobišla Gradac te su linđovci još jednom izišli na scenu i pokazali zašto su jedan od omiljenih programa kako domaće, tako i strane publike.

foto: Press-centar DLJI

Na repertoaru su se našli Markuševački veseli dani (Svati), Posavski plesovi, Valpovački plesovi iz Bizovca te najpopularniji ples Dubrovačkoga primorja – poskočica Linđo koja se pleše uz pratnju lijerice, a po kojem je ansambl i dobio ime. Izvedeni su zatim Plesovi iz Baranje, Stari splitski plesovi te brze vrtnje i virtuozne figure Plesova iz Zaprešića, dok su večer zaključili Bunjevački plesovi i njihovo najpoznatije bunjevačko kolo u kojemu se momci natječu u plesnim domišljajima s ciljem zavođenja djevojaka, dok posebne zvučno-ritmičke efekte postižu zvečkama-zvončićima na čizmama.

Program su začinile i glazbene točke u izvedbi muške, ženske i mješovite klape. Publika je dugim pljeskom ispratila svaki dio sinoćnjeg nastupa, a uz poskočicu Linđo najveće su oduševljenje očekivano izazvali Bunjevački plesovi pa su na samom kraju kao zahvalu publici još jednom zaigrali dio kola.

D. B.