среда, фебруар 21, 2024

Dubai Expo 2020: Prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira

Slične objave

Podeli

DUBAI, 20. decembra 2021. – Na Paviljonu Srbije na Expo Dubai 2020. premijerno je predstavljana inovacija iz naše zemlje – Praistorijski metahuman čoveka koji je živeo pre 10.000 godina!

Prvi put u istoriji, posetioci su imali priliku da vide projekat srpskih naučnika i inovatora – verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, koje je animirano i “oživljeno” uz pomoć Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Posetioci su na izložbi, ali i uživo onlajn imali jedinstvenu priliku da budu među prvim ljudima u svetu koji su uspostavili interakciju sa našim pretkom, a koji je zaista živeo pre 10.000 godina na obalama Dunava, u Srbiji.

Tim je razvio u potpunosti pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka, a podatke su iskoristili da bi kreirali digitalni biokinetički model lica, koji predstavljaju drevne ljude baš onakvim kako su nekada izgledali.

Naučnica Sofija Stefanović, inače kreativna ambasadorka nacionalne platforme Srbija stvara uz čiju podršku je i realizovan projekat, objašnjava ovo izuzetno dostignuće:

“Koristimo novu tehnologiju pod nazivom Digitalni drevni ljudi, koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Zatim ide transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica”.

foto: smarthlife / dubai expo 2020

Lobanja ovog čoveka, čuva se u Laboratoriji za bioarheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a antropološke analize ovog skeleta pokazale su da je ova osoba živela oko 55 godina, da je bila visoka 178 cm i teška oko 70 kilograma i da se hranila prvenstveno ribom..

Istraživač Lepenskog Vira, profesor Dragoslav Srejović, po načinu na koji je individua sahranjena (u sedećem položaju) smatrao je da se možda radi o šamanu, tj. o osobi koja je imala specifičnu ulogu u zajednici.