уторак, фебруар 27, 2024

Dodikov uličarski razgovor s novinarom N1

Slične objave

Podeli

Ko kritikuje Milorada Dodika ili mu postavlja neugodna pitanja, prođe isto tako – neugodno. Sve se odmah izjednačava sa napadom na Republiku Srpsku, a sagovornik postaje neprijatelj tog entiteta. Spisak takozvanih “plaćenika” sve je duži, proširio se i na estradu. Zvuči poznato?

„Britanci kažu, ja ih pitam, a zašto ne može Republika Srpska? A zašto može Kosovo, a mi ne možemo“, poručio je srpski član Predsedništva BiH, koji je ponovo u Beogradu. Opet sa porukom – Hrvati, Bošnjaci i Srbi bi trebalo da imaju posebne države.

Na tu kartu nacionalizma igra otprilike od 2005. godine i uspešan je u tome, naročito kad treba skrenuti pažnju sa neke afere koju mu pripisuju mediji i javnost, smatra analitičar Aleksandar Popov.

„Jedna od poslednjih koja je potresla Republiku Srpsku, to je afera ‘Kiseonik’ i dala je priliku opoziciji da izađe i da traži njegovu odlazak sa političke scene. I to je uobičajena praksa i u Republici Srpskoj, ali i kod nas“, ukazuje Popov.

Uobičajeno je i da kritičare, analitičare i opoziciju, koji ne misle poput njega, targetira kao nacionalne izdajnike, dodaje Popov.

Na udaru su često i novinari, u Banjaluci, Sarajevu, ali i Beogradu.

Dodik: Kakve ti afere spominješ?

N1: Afere o kojima se piše u Republici Srpskoj…

Dodik: Ko piše?

N1: Brojni mediji su o tome pisali…

Dodik: Jesi ti odavde?

N1: Šta kažete, izvinjavam se?

Dodik: Jesi odavde?

N1: Tako je, iz Srbije da. Pratim i šta se dešava i u Sarajevu…

Dodik: Sarajevu!?

N1: I u Banjaluci.

Dodik: Dakle, izmišljene afere, to isto lažeš, sa tim aferama. I vi i vaša televizija…

N1: Ja prenosim reči analitičara, ja se izvinjavam, uz dužno poštovanje…

Dodik: Ja sam juče i prekjuče govorio upravo o tome, kako je to veštački namešteno, pa što se nisi na mene pozvao, nego hoćeš opet mene ovde da oprljaš.

Dodik: Sva borba muslimana je u tome da ovladaju tužilaštvom i sudovima i da nas onda procesuiraju, a onda im ovi iz N1 pomažu kako smo mi kriminalci i lopovi.

N1: Nemojte, molim Vas, stvarno mislim da nije u redu da tako pričate sa novinarima. Poznato je kako postupate sa novinarima u Banjaluci i Sarajevu, ne možete tako da postupate ovde sa novinarima. Morate da imate poštovanje kao što mi imamo poštovanje prema Vama.

Dodik: Nemaš ti poštovanje, nisi imao prema meni poštovanje uopšte, pa ti tako ja i vraćam.

N1: Postavio sam Vam novinarsko pitanje.

Dodik: Nisi postavio novinarsko, nego lažno pitanje.

Ovakve situacije su konstantne, objašnjava banjalučka novinarka Gordana Katana.

„Tako izbegava odgovore na klučna pitanja. I to je nešto što je već prešlo sve granice, ne samo dobrog ukusa, nego naprosto onoga što se treba i sme tolerisati u javnom prostoru“, kaže Katana.

Jedna od poslednjih koje su se Dodiku „zamerile“ je i pevačica Severina Vučković. Nije doduše „opleo“ po njoj, ali jesu provladini mediji, nakon što je izjavila da neće da radi na njegovoj televiziji.

„Ne želim da učestvujem u projektu koji ima veze sa Dodikom, osobom koja vređa žene na najgori način i koji ne priznaje da je u Srebrenici počinjen genocid“, poručila je Severina.

Na pitanje šta misli o kampanji koja je pokrenuta protiv hrvatske pevačice neposredno nakon što ga je spomenula, Dodik nije hteo odgovori, samo tvrdi da nema televiziju, a i da ima, ne bi je ni zvao da radi za njega.

(Izvor: N1 Srbija)