недеља, мај 26, 2024

Dodik: Zelenski ne treba da govori šta da se radi na zapadnom Balkanu

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. oktobra 2022. (Beta) – Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je danas da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije neko ko treba da govori o tome šta zapadni Balkan treba da radi ili ne.

“Arogancija koju pokazuje Zelenski prevazilazi značaj uloge koju on misli da ima”, kazao je Dodik za agenciju Srna, povodom obraćanja predsednika Ukrajine gradjanima Cetinja u kojem je naglasio da su sankcije Rusiji obavezne, da je Rusija pretnja svima i da to “nije ništa manje važno za Balkan”.

“Politički je nepristojno da on dijeli savjete bilo kome, pa i nama na Balkanu. Njegovi stavovi nas se ne tiču i nisu oni koje bismo mi morali da slijedimo”, kazao je Dodik.

Dodao je da Zelenski “ima svoje koji ga simpatišu”, ocijenivši da i “drugi na zapadnom Balkanu misle da takvo bezočno sugerisanje, bez ikakvog osnova i držanje predavanja o tome šta ko treba da čini, apsolutno nije adekvatno ni vremenu, a pogotovo nije adekvatno ulozi koju Zelenski ima u tome”. “Čovjek je umislio da može da drži predavanje svakom drugom i da ocjenjuje ko je na ispravnom, a ko na lošem putu. To treba odbaciti kao upravo nešto što je došlo sa strane koja uopšte nije pitana”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ostaje neutralna kada je reč o ukrajinskoj krizi.
“Situacija se tamo menja. Mislim da ne treba trčati za događajima koji su ovakvo g ili onakvog karaktera i davati svoju ocjenu tome. Mi ćemo ostati i dalje neutralni u želji da se rat završi, a kako će stvari izgledati, šta će biti, niti se nas tiče, niti mi možemo utjecati na to”, dodao je Dodik.