среда, мај 22, 2024

Dodik – interesni rusofil

Slične objave

Podeli

Jelena Diković

Saga u vezi sa dolaskom Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije, u zvaničnu posetu Srbiji traje već danima.

Hoće li doći danas ili sutra ili hoće li doći uopšte mi obični smrtnici saznaćemo kad to odluče „više sile“ koje nas prethodnu deceniju drže u šaci, dakle Aleksandar Vučić, ali i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kaže premijerka Ana Brnabić da je situacija oko dolaska Lavrova „izuzetno komplikovana“ i da se logistikom njegovog putovanja bavi ni manje ni više no Vučić. Pa, ko će drugi da se bavi time, kad i vrapci na grani znaju da Vučić bukvalno o svemu odlučuje. Elem, situaciju su zakomplikovali upravo stavovi Vučića, Brnabićke i njihovih pajtaša i pajtašica u vlasti jer odbijaju da uvedu sankcije Rusiji, koja je napala Ukrajinu.

I sad bih o tome mogla svašta da napišem zašto to nije dobro po Srbiju, i zašto idemo ka ekonomskom propastu i izolaciji jer Vučić godinama sedi na dve političke stolice, umesto da izabere EU, ali ipak ću se pozabaviti verovatno najvećim rusofilom na ovim prostorima – Miloradom Dodikom.

Dodik je, naime, izjavio da će se sutra sastati sa Lavrovim u Beogradu, a da 17. juna sa Putinom u Rusiji. Sličan se sličnom raduje, ne kaže se džabe, pa tako vlasti u Republici Srpskoj, dakle, Dodik i Putinov režim – koji napadaju druge, izazivaju nestabilnost, koče napredak regiona zarad svojih ličnih interesa – čuvaju jedni drugima leđa.

Iskreno verujem da će Dodik jednog dana pobeći ili bar pokušati da pobegne u svoju majčicu Rusiju, baš kao što je to nekad uradila Mira Marković.

Krajem maja Dodik je izjavio da je „muslimanski nacionalizam otišao do te mere da pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu da bi reafirmisao svoje ciljeve“, dok je za Lavrova „vrlo uznemirujuće“ to što je Zapad uveo sankcije Dodiku. Lavrov ide čak i dalje i kaže da Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i pretvorio i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko građansko društvo, te tvrdi da je to „zločinačka politika“. Naravno da mu to što Rusija vrši pritisak i uticaj na Srbiju i RS nije zločinačka politika.

U čemu je razlika između Rusije i Zapada? Nastavljajući da podržava Putinov režim, prodajući Rusima našu imovinu, Srbija ide ka izolaciji, nemaštini i godinama bede i preživljavanja. Okretanje ka Zapadu bi nam dalo još veće EU donacije i investicije, poštovanje ljudskih prava, veći izbor poslova…

Zbog proruske propagande u Srbiji, većina građana misli da mi dobijamo ogroman novac i donacije o Putinovog režima, a mi u stvari gotovo ne dobijamo ništa, već im maltene poklanjamo naše.

Dodik brani svoje interese, a ne interese Republike Srpske time što je, kako Lavrov reče, „prijatelj Ruske Federacije“. (Danas)