петак, април 12, 2024

DND: Izbori na Severu improvizovani, ne garantuju legitimitet institucija

Slične objave

Podeli

„Iako su izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume, oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će se iz njih nastati“, poručila je NVO „Demokratija na delu“ (DND) koja je danas i pratila izborni proces na Severu.

Danas su na Severu Kosova održani vanredni lokalni izbori, sazvani kada su početkom novembra prošle godine Srbi sa Severa, na čelu sa Srpskom listom, napustili sve kosovske institucije, uključujući i lokalne samouprave, a potom jednom i odlagani.

Srbi, koji čine dominantno većinsko stanovništvo u ove četiri opštine ove izbore bojkotuju, pre svega Srpska lista koja je još prilikom napuštanja institucija na Severu početkom novembra to najavila, a potom i ostalih subjekata.

Birališta su zatvorena oko 19 časova, a uskoro se očekuju preliminarni rezultati.

Posmatrači DND, kako navode, obišli su skoro sva biračka mesta, kojih ima ukupno 19, a većinu, njih 13, činili su kontejneri. Upravo je administracija izbora, odnosno organizacija, prema oceni DND, improvizovana.

„Počevši od izbornog procesa u kontejnerima, koji su zamenili oko 70% uobičajenih biračkih centara. Improvizovani birački centri locirani su duž glavnih puteva, udaljeni od stambenih naselja, pa su za potencijalne birače bili teško dostupni. Takođe, većina biračkih mesta je spojena u alternativne biračke centre, gde je broj upisanih birača po centru dostigao oko 6.000“, zaključak je posmatrača DND-a.

U sredinama naseljenim srpskom zajednicom, potvrđuju, došlo je do gotovo potpunog bojkota izbora, a u sredinama u kojima živi albanska zajednica, navode, evidentan je veći trend glasanja.

„Bezbednost izbornog procesa garantovala je Kosovska policija, koja je bila prisutna u blizini svih biračkih mesta. Kao rezultat toga, izborni proces je završen bez ikakvih incidenata ili ugrožavanja integriteta izbornog procesa“, zaključili su.

(Izvor: Kossev)