петак, мај 24, 2024

DLJI: Još jedno uspješno festivalsko ljeto

Slične objave

Podeli

Dubrovačke ljetne igre uspješno su privele kraju još jednu festivalsku sezonu, održavši u 47 dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, ukupno 74 izvedbe dramskog, glazbenog, baletnog, folklornog, filmskog, likovnog i dječjeg programa na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija grada, zaključeno je na konferenciji za medije povodom zatvaranja Igara na kojoj su u atriju palače Sponza uz vodstvo Igara, opunomoćenicu ravnateljice Paulinu Njirić i intendanticu Doru Ruždjak Podolski, sudjelovali i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Mato Franković te župan Nikola Dobroslavić. Tom prigodom najavljen je i završni koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije uz sopranisticu Adelu Zahariju i mladog tenora Filipa Filipovića pod ravnanjem maestra Ivana Repušića koji će se održati večeras, 25. kolovoza u 22 sata ispred Katedrale, a kojim će se tradicionalno zatvoriti 73. Dubrovačke ljetne igre.

Foto: Press-centar DLJI

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ovom je prigodom zahvalila i čestitala vodstvu Igara na realizaciji ovogodišnjeg festivala dodavši kako je sretna što se nakon dvije pandemijske godine vratilo uobičajenom načinu rada, organiziranja i produkcije ovako zahtjevnog projekta. Istaknula je kako su Dubrovačke ljetne igre najstariji i najveći nacionalni festival koji redovno iznjedri vrhunska umjetnička ostvarenja u svojim programima, čemu svjedoči i dodjela nagrada Orlando, koja je prethodila konferenciji za medije. Gradonačelnik Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić pridružili su se čestitkama, također izrazivši zadovoljstvo jer su se Igre ove godine vratile svom punom opsegu.

Prvi ovogodišnji premijerni dramski naslov, uprizoren u srpnju na novoj festivalskoj lokaciji ispred crkve sv. Jakova, bila je jedna od najpoznatijih smješnica iz 17. stoljeća, komedija Ljubovnici u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, a pod pokroviteljstvom OTP banke. Sve izvedbe su danima unaprijed bile rasprodane, a festivalsku publiku uspjela je nasmijati tematika odnosa gospodara i sluga, izrugivanje lakomosti, škrtosti, lažne učenosti, praznovjerja i ljubavnog udvaranja. Vrhunac dramskog programa ostvaren je u kolovozu premijernim uprizorenjem kultne tragedije Krvava svadba Federica Garcíje Lorce u režiji Franke Perković Gamulin, a koju je Festivalski dramski ansambl izveo na dvije lokacije na otoku Lokrumu. Vrijeme radnje ove Lorcine tragedije vezano je uz ruralnu sredinu prve polovice dvadesetog stoljeća, ali po univerzalnosti priče na kojoj se temelji, izbjegava bilo koju doslovnu ili konkretnu vremensku odrednicu. Predstava je ostvarena pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede te uz podršku Rezervata Lokrum.

Festivalska publika imala je priliku pogledati i tri reprizne predstave: Shakespeareova Hamleta u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, prošlogodišnju premijernu uspješnicu predstavu Glava lava u režiji Aide Bukvić nastalu prema istoimenom romanu Ivana Salečića te Maru i Katu u režiji Saše Božića te izvedbi Doris Šarić Kukuljice i Nataše Dangubić za koju se i ove godine tražila karta više. Ovogodišnji dramski program činila je i gostujuća predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Genijalna prijateljica, kazališna adaptacija istoimenog popularnog romana suvremene talijanske spisateljice Elene Ferrante u režiji Marine Pejnović. Dio festivalskog programa tradicionalno je obilježio i Studentski teatar Lero svojim Perivojem od gospođa redatelja Davora Mojaša, a najmlađa festivalska publika uz potporu Zaklade Caboga Stiftung uživala je u premijeri glazbeno-scenskog djela Čudesna šuma redateljice Lee Anastazije Fleger, nastalog prema adaptaciji istoimenog romana književnice Sunčane Škrinjarić, kao i u predstavama Priča o kotaču i Kraljevna na zrnu graška u izvedbi Kazališta Mala scena.

Glazbeni program ovog ljeta predstavio je dubrovačkoj publici vrhunska domaća i svjetska imena, a otvorio ga je nastup hvaljene španjolske sopranistice Nurije Rial i ansambla Accademia del Piacere umjetničkog voditelja i autora koncepta programa Fahmija Alqhaija, izvodeći program rane glazbe Umri, Kupidone kojm su festivalskoj publici pod pokroviteljstvom Jadranskih luksuznih hotela predstavili dio španjolske kazališne glazbe 18. stoljeća. Večer posvećenu hrvatskoj glazbi priredio je Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra s mladim solistima Franjom Bilićem na čembalu i Lovrom Merčepom na saksofonu, a pod ravnanjem maestra Ivana Huta, dok je nezaboravnu večer obojenu mješavinom bluesa, jazza, funka, R’n’B-a i soula na Gradcu pod pokroviteljstvom Mastercarda priredio svjetski poznati multi-instrumentalist Cory Henry. Glazbeni program 73. Igara nastavio je jedan od ponajboljih hrvatskih pijanista Lovro Pogorelić vrhunskim klavirskim recitalom. Uslijedilo je glazbeno putovanje kroz stoljeća i ugođaje nazvano Priče o ljubavi, nadanju i patnji koje je priredio Zagrebački kvartet uz soliste, Žarka Perišića na fagotu i Milana Miloševića na klarinetu. Festivalsku publiku svojim iznimnim umijećem oduševio je turski pijanist i skladatelj Fazil Say izvodeći popularne Bachove varijacije te vlastite skladbe i aranžmane, kao i jedan od najcjenjenijih violinista svoje generacije Roman Simović. Svu veličanstvenost baroka sjajnim suzvučjem glasa i glazbala festivalskoj publici predstavili su ansambli Antiphonus Concerto dei venti, dok je vrsni gitarist Miloš Karadaglić očarao programom Homage to Segovia u čast jednom od najvažnijih gitarista početka i sredine prošlog stoljeća, Andrésu Torresu Segoviji. Dubrovački simfonijski orkestar zaslužio je ovacije nastupivši pod besprijekornim ravnanjem maestra Dawida Runtza te uz mlade solistice Veroniku Ćiković na harfi i Luciju Stilinović na flauti pod pokroviteljstvom Kraša. Virtuozni pijanist Vadym Kholodenko predstavio se klavirskim recitalom, a nastupio je i s vrsnom violinisticom Alenom Baevom. Ovoljetni glazbeni program u Kneževu dvoru zatvorili su sjajni dubrovački glazbenici okupljeni u uzbudljivi ansambl neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti pod ravnanjem Tomislava Fačinija te uz izvrsne solistice Đivu Franetović Kušelj na flauti i mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović u okviru jedinstvenog glazbenog programa Dubrovnik na glazbenoj hridi koji se i ove godine održao uz potporu Zaklade Caboga Stiftung.

Foto: Press-centar DLJI

Tradicionalni festivalski nastupi Folklornog ansambla Linđo ovog ljeta održani su u dva navrata u parku Gradac na radost domaće i strane publike, dok su ljubitelji baleta uživali u čaroliji neoromantičnog baleta u dva čina Ponos i predrasude redatelja i koreografa Lea Mujića te u izvedbi vrhunskih balerina i baletana Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Česti festivalski gost, Zagrebački plesni ansambl izveo je suvremenu plesnu predstavu REVEL REVEL koreografkinje Roser López Espinose odvevši okupljenu publiku na putovanje istraživanja slobode.

U okviru izložbenog programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara otvorene su i dvije izložbe, Odgovor renomiranog dubrovačkog umjetnika Izvora Pende, koji je predstavio apstraktne radove realizirane u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti postavljena na dvije lokacije, u atriju palače Sponza i u Lazaretima, te niz multimedijalnih radova Pokusna dvorana/prostor nastajanja i nestajanja kao dio ciklusa Dnevnik jednog glumca, dramskog prvaka Livija Badurine koji se na Igre vratio kao snimatelj i fotograf.

Filmski program ovog ljeta bio je u znaku obljetnica pa je prikazan dokumentarni film Osamdeset godina Radio Dubrovnika u režiji doajena dubrovačkog i hrvatskog novinarstva Vedrana Benića kao i dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko, premijerno prikazan na pedesetu obljetnicu od premijernog postavljanja drame Aretej na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nastavljena je tradicionalna suradnja s Pulskim filmskim festivalom pa je dubrovačka publika uživala u projekciji filma Zbornica redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, nagrađenog s pet Zlatnih arena i to Velikom arenom za najbolji film, Zlatnom arenom za režiju (Sonja Tarokić), za montažu (Borna Buljević), za najbolju mušku ulogu (Stojan Matavulj za ulogu Siniše) te za najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković za ulogu Vedrane). U projekta synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciranog iz programa EU Kreativna Europa, a čiji su partner i Dubrovačke ljetne igre, održane su dvotjedne rezidencije u Dubrovniku u kojima su sudjelovali mladi skladatelji Ardian Halimi s Kosova te Nina Perović iz Crne Gore. Upoznali su bogatu dubrovačku povijesno-umjetničku baštinu što će im koristiti prilikom skladanja novog glazbenog djela inspiriranog pojmom Libertas, a sebe i svoj rad predstavili su zainteresiranoj festivalskoj publici u sklopu programa Iza scene.

Popratni program Igara donio je dvije večeri posvećene preminulim dubrovačkim velikanima, i to emotivnu večer poezije u čast pjesniku Milanu Milišiću čija su djela prema izboru Hrvoja Ivankovića izveli Doris Šarić-Kukuljica, Gloria Dubelj i Maro Martinović,  te u Pilama, na lokaciji kultnog uprizorenja Tužne Jele večer posvećenu Ivici Kunčeviću, začetniku suvremene ambijentalnosti. Pop-up događaj specijalno kreiran za dubrovačku publiku, poetsko-glazbenu večer Sunčani sat: Susret s Lorcom izveli su vokalni ansambl Antiphonus te glumci Gloria Dubelj i Marko Capora, a koji je uz potporu zaklade Caboga Stiftung bio svojevrsna najava posljednje ovogodišnje festivalske dramske premijere, Lorcine Krvave svadbe. Dubrovačke ljetne igre ovog su ljeta obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta, temelja pravnog poretka Dubrovačke Republike, prigodnim programom Liber Statutorum Civitatis Ragusii u izvedbi Doris Šarić-Kukuljice, Perice Martinović i Nataše Dangubić kao i 75 godina indijske nezavisnosti na kojoj je izvrstan spoj tradicionalnog i modernog oblika indijske klasične glazbe koja povezuje sve generacije podjednako radoznaloj festivalskoj publici predstavio Arnab Bhattacharya na sarodu u pratnji Rohena Bosea na tabli.

Nakon rezimiranja uspješne festivalske sezone, intendantica Dora Ruždjak Podolski zahvalila je na financijskoj potpori Ministarstvu kulture i medija, Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te svim sponzorima i donatorima na čelu sa zakladom Caboga Stiftung, a najavila je i kako je program za nadolazeće 74. Dubrovačke ljetne igre već spreman. Zaključno, opunomoćenica ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara Paulina Njirić uputila je zahvalu svim financijerima, ali i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji festivala uz posebno hvala vjernoj dubrovačkoj publici na potpori i suradnji bez čega realizacija festivala ni ove godine ne bi bila moguća.

(D. B. /Press-centar DLJI)