уторак, јул 16, 2024

Đukanović: “Crna Gora spremna da se bori za vrijednosti u koje vjeruje”

Podeli

Zemljama regije treba odlučniji i jasniji podsticaj za integraciju u EU, rekao je crnogorski predsednik evropskoj delegaciji

PODGORICA, 27. oktobra 2021. – Crnogorski predsednik Milo Ðukanović mišljenja je da je zapadnom Balkanu potrebna je odlučnija zaštita od “malignog uticaja trećih strana”. On je to kazao na sastanku sa članovima delegacije Evropskog veća za međunarodne odnose (ECFR) koji borave u studijskoj poseti Crnoj Gori i regionu.

U saopštenju iz Kabineta crnogorskog predsednika navodi se da su aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski zastupnici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani na međunarodne vanjske odnose država jugoistočne Evrope. Oni su, dodaje se, iskazali interesovanje za Ðukanovićevo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu, mogućnostima za rešavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posledica, preneo je Tanjug.

Navodi se da je Ðukanović, uz ocenu o izvesnom poremećaju na širem globalnom planu, rekao da je aktuelna situacija na zapadnom Balkanu posledica dve okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji istok-zapad.

‘Borba Crne Gore za vrijednosti’

Ðukanović je, dodaju, ukazao na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama zapadnog Balkana za integraciju u EU, i “odlučniju i promišljeniju zaštitu regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope.

“On je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, poslednjih meseci zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija. Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrednosti u koje veruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rešavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja”, navodi se u saopštenju.