петак, јул 12, 2024

David: Ako je Vulin u Vladi ni novi ministar kulture nije iznenađenje

Slične objave

Podeli

Jelena Koprivica

Nije mi jasno otkud Nikola Selaković na mestu ministra kulture, jer nikada nije imao veze sa kulturom. Uopšte čitav sastav nove Vlade Srbije je začuđujući. Pa, Aleksandar Vulin je potpredsednik, Milica Đurđević ministarka za porodicu, i posle svega možda se i previše iznenađujemo, kaže za Nova.rs književnik Filip David nakon što su poznata imena ministara koja će činiti novu Vladu Srbije.

– Zaista ne znam otkud Selaković na tom mestu. U pitanju je čovek koji je završio Pravni fakultet, bavio se odbranom… Nejasno je o čemu se ovde radi i kako to tretiraju kulturu. Teško je komentarisati kada na takvo mesto dođe ličnost koja nema veze sa kulturom, niti je do sada imala veze. Ali, nije to jedino iznenađenje, niti ono što zbunjuje kad pogledate sastav nove Vlade Srbije – ocenjuje književnik Filip David za Nova.rs nakon što je mandatar Miloš Vučević saopštio imena članova svog kabineta.

Filip David (Foto: portalforum.rs)

Kada pisac pogleda ko će sve biti ministri primećuje da to pokazuje zaoštravanje kursa u odnosu na Evropsku uniju i približavanje Rusijii, o čemu ponajviše svedoči izbor Vulina za potpredsednika Vlade Srbije, koji je, kako kaže, blizak Putinu.

– Jedino što se može zaključiti, a pogotovo ja koji sam u ozbiljnim godinama, i prošao sam svašta, jeste da nas sa ovakvom Vladom čekaju neugodna iznenađenja na više mesta, pogotovo na onim koja treba da uspostave komunikaciju sa svetom i Evropskom unijom. Čini mi se da će se samo komplikovati stvari, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Marko Đurić izabran za ministra spoljnih poslova, koji nije u stanju da na pravi način komunicira s Evropskom unijom i održava pravac približavanja. Mislim da je Vlada sastavljena iz inata spram suseda i EU. Bar se meni tako čini. Ako pogledate kako su sastavili Vladu Srbije i neke izjave koje Vučić poslednjih dana daje na televiziji – to pokazuje samo ljutnju i bes, a ne želju za rešavanjem ključnih problema.

Upitan smatra li da će, pod novim ministrom, budžet za kulturu, inače najmanji u regionu ali i šire, konačno preći famoznih jedan odsto, Filip David nije optimista. (nova.rs)