четвртак, јун 13, 2024

Da je ostao u Hrvatskoj, Teslu bi zvali prolupalim malim od popa

Slične objave

Podeli

Piše: Goran Vojković

DA JE Tesla ostao ovdje, onda bi i Hrvati i Srbi iz sela pričali o popovom sinu Nikoli koji je pobenavio od čitanja knjiga i sada voli golubove, priča o munjama i pazi da mu je sve djeljivo s tri. Tesla je bio genijalac, Tesla je bio čovjek koji je stvorio 20. stoljeće. I Tesla je bio čovjek kojemu bi se, da je ostalo u svom selu, ismijavali. Hrvati i Srbi istovremeno. Tek kada je postao velik i poznat, onda je postao i ovdje prihvatljiv – kako uostalom to biva s velikanima u zemljama koje uzdižu ili prosječne ili potpune bezveznjake.

Realno, kada se rodite u selu kraj Gospića 1856. godine, izgledi za karijeru su vam prilično mršavi. Ako ste iznimno inteligentni, ispred vas su tri izvjesne karijere: svećenik, časnik ili učitelj. Zanimanja gdje će se netko pobrinuti za vaše školovanje, osigurati vam hranu, odjeću i krevet i poslati vas u službu. To što je Tesla uspio kao izumitelj zasluga je njegovih roditelja koji su od vrlo skromnih prihoda ulagali u školovanje sina kada to nije bilo baš samorazumljivo kao danas, i naravno samog Tesle koji je iznimno marljivo radio, uza sva skretanja koja je imao (izgubio je prilično novca na kartama, misleći da može zeznuti sustav).

Teslina životna priča ima malo veze s njegovom domovinom i nacijom

Cijela priča o Tesli ima vrlo malo s time što je Srbin, sin pravoslavnog svećenika i time što je rođen u Hrvatskoj. U mladosti, usmjeravali  su ga roditelji, očigledno vrlo inteligentni, a potom je prošao sustav školovanja kojeg je po našim krajevima posložila Austrija. Školovao se dalje – Prag, Budimpešta… Tesla je znanja i iskustva stjecao po cijeloj Austro-Ugarskoj, a onda je napravio možda najveću odluku u životu, otišao je u Sjedinjenje Američke Države i promijenio svijet.

Realno, jedan takav čovjek snova, mašte i ideja mogao je uspjeti samo u Americi. Tesla je primarno Amerikanac. Roditelji su ga usmjerili prema čitanju, austrijski obrazovni sustav mu je dao formalna znanja, a ono što je postigao – postigao je u zemlji sloboda i individualizma.

Teslu bi ovdje proglasili redikulom

Zamislite uostalom  da je Tesla postao ono što su roditelji željeli – svećenik. Kada bi dobio namještenje, ljudi iz sela bi se smijali njegovim izjavama, idejama, običajima, strahu od mikroba, pričama o elektricitetu i ljubavi prema pticama. Umro bi negdje nepoznat i neshvaćen, danas ga se nitko ne bi sjećao, a industrijska revolucija bi kasnila pokoje desetljeće. Bilo bi i od Hrvata i od Srba: “taj nije završio faks”, “tjera nam djecu u školu, a on je prokartao didovinu”, “zamisli luđaka, čuo sam da nije htio uzeti sobu u hotelu jer nije bila njegov broj”, “ej, frend mi radi kao konobar, pričao mi je da je onaj Tesla tražio 12 salveta i nije htio okruge tanjure”.

Realno, Hrvati i Srbi bi ga proglasili redikulom i smijali bi mu se. Zamislite uostalom nekoga tko ima takve manire (dobar primjer je Sheldon Cooper iz Teorije velikog praska, lik koji dijelom ima neka Teslina ponašanja) u današnjem svijetu. Da nešto napravi u Hrvatskoj ili Srbiji i netko o tome napiše članak, ispod bi bile stotine zajedljivih i negativnih komentara raznih likova koji nisu ništa postigli u životu.

(Index.hr)