среда, фебруар 21, 2024

Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. januara 2022. – U najavi bojkota referenduma za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe deo opozicije ranije je najavio okupljanje, protest i šetnju  povodom četiri godie od ubistva Olivera Ivanovića, bivšeg lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda.

U protestu su učestvovali predstavnici i funkcioneri različitih opozicionig političkih stranaka i pokreta, a početak događaja megafonom je ometao Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa Kosova, koga su učesnici gađali grudvama snega, dok je on sve vreme uzvikivao: „Demokrate, zašto je ubijen Đinđić“.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je novinarima da je Ivanović više puta pominjao ljude koji mu ugrožavaju život, a da četiri godine kasnije ne postoji odgovor ko je tu uradio i naručio. On je konstatovao da se, nažalost, nadležni organi ni u Beogradu ni u Prištini, ne trude da se nađu ubice i nalogodavci.

Đilas je dodao da postoji čovek koji je organizovao hajku na Ivanovića, kao i snimanje spota i emitovanje na televiziji Pink, i istovremeno „zaštitio i obogatio ljude za koje je Ivanović više puta pominjao da mu ugrožavaju život“, a na pitanje o kome se radi odgovorio je da je svima jasno ko je ta osoba.

Ivanović je bio spreman na razgovor sa albanskim narodom u zaštiti Srba na Kosovu i kao takav je bio meta napada, konstatovao je Đilas. Ivanovićev bratanac, advokat Aleksandar Ivanović rekao je da postoji opstrukcija u istrazi ubistva, a da se u Beogradu ne vodi istraga, nego samo drže konferencije za novinare, na kojima se daju izjave bez rezutata čime se unosi konfuzija. On je podsetio da za četiri godine niko od članova Ivanovićeve porodice nije dobio priliku da se pojavi na Javnom servisu i govori o celom slučaju.

Advokat Ivanović je istakao da u dve ulice kojima se kretao Oliver Ivanović tog 16. januara 2018. godine, postoje desetine bezbednosnih kamera, ali da nijednog snimka nema. On je podsetio na priču oko nestanka mladića iz Hrvatske i konstatovao kako je to primer kako sistem radi kad hoće da reaguje.

Na trasi kretanja povorke saobraćaj je bio zaustavljan, incidenata nije bilo, a prisutan je bio veliki broj policajaca u civilu. Neko od novinara predložio je da ih treba što više fotografisati kako bi se obezbedila dokumentacija o budućim preletačima kada padne vlast.

D. B.