петак, јул 19, 2024

Češka: Stajsko đubrivo ispred zgrade vlade

Slične objave

Podeli

PRAG, 7. marta 2024. (Beta) – Poljoprivrednici su jutros prosuli stajsko đubrivo ispred zgrade vlade na početku protesta, kojim sa oko 700 traktora u sporoj vožnji i transparentima “Spasimo češku zemlju” ili “Zaustavimo likvidaciju češke poljoprivrede”, otežavaju saobraćaj u centru Praga, na levoj obali Vltave.

Pošto su suprotno dogovoru da neće otežavati jutarnji odlazak na posao Pražanima đubrivo prosuli na tramvajske šine, policija je objavila, kako je navela, nultu toleranciju i za najmanje prekršaje traktorista, a jednu osobu  je privela.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

“Osumnjičen je za nekoliko prekršaja”, saopštila je polocija o tom privedenom poljoprivredniku. U protestu učestvuje, prema saopštenju organizatora Agrarne komore, Poljoprivrednog saveza i Asocijacije privatnih poljoprivrednika, oko 3.500 ljudi.

Od vlade zahtevaju pre svega da smanji birokratske zahteve koje moraju da ispunjavaju da bi dobili dotacije, takođe da Češka odustane od Zelenog dogovora Evropske unije o klimatskim ciljevima koji se tiču sela i da se zabrani nekontrolisani uvoz, bez carina i kvota, poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Današnji protest poljoprivrednika nema veze sa prethodnim protestima prošlog meseca kada su blokadu centra Praga organizovali predstavnici velikih agro koncerna, konkretno agro tajkun Zdenjek Jandejsek čiji koncern je kao i ostala velika gazdinstva, recimo bivšeg premijera, lidera opozicije Andreja Babiša, za razliku od malih i srednjih profitirao od energetske krize i inflacije.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Protesti poljoprivrednika, kao i ranije demonstracije u jeku energetske krize i inflacije, postali su prečica kojom češke marginalne radikalne i antisistemske stranke pokušavaju da udju prvo u Evropski parlament, posle i u nacionalni, ali od njih se distancira većina poljoprivrednika i s njima vlada odbija da razgovara.

Ministar poljoprivrede Marek Viborni obećao je da će doći među ogorčene poljoprivrednike kada završe protestnu vožnju i danas u podne počnu miting pred sedištem vlade. Rekao je da će im tada saopšti koje nove mere preduzima vlada posle razgovora sa predstavnicima Agrarne komore i poljoprivrednih saveza i pred kojim zahtevima iz protesta širom Evrope je već popustila Evropska komisija ili namerava da popusti.