субота, април 20, 2024

Češka između milijardera i generala

Slične objave

Podeli

PRAG, 14. januara 2023. (Beta) – U drugi krugi čeških predsedničkih izbora ušli su milijarder, bivši populistički premijer Andrej Babiš koji je do sada osvojio 37 odsto glasova i nekadašnji drugi čoveki NATO-a, načelnik Generalštaba i šef Vojnog komiteta NATO, general u penziji Petr Pavel koga je podržalo 34 odsto birača.

Prebrojani su glasovi sa 75 odsto birališta a Česi će svog četvrtog predsednika izabrati tek za 14 dana u drugom krugu. Predizborne ankete i modeli predviđaju u drugom krugu sigurnu pobedu generala Pavela sa 57 odsto glasova.

Andrej Babiš (Foto: sherylneving1991.blogspot.com)

Na trećim direktnim predsedničkim izborima održanim u juč popodne i danas na trećem mestu našla se jedina žena među osmoro kandidata, profesorka ekonomije, nekadašnja rektorka Mendelovog univerziteta u Brnu Danuše Nerudova sa skoro 14 odsto glasova.

“Nema razloga za slavlje, već treba ući u drugo poluvreme koje će biti teže nego ovo prvo. Ljudi će odlučiti da li će poverovati praznim obećanjima Andreja Babiša ili žele promenu”, kazao je češkom javnom tv servisu ČT o svojim boljim rezultatima nego što se očekivalo general Petr Pavel.

Analitičari ne isključuju da u drugi krug general Pavel čak može da uđe sa prvog mesta pošto tek na kraju prebrojavanja stižu glasovi iz Praga koji tradicionalno glasa protiv Babiša a za kandidate desnice i centra i u njemu i drugim velikim gradovima podršku imaju Pavel i Nerudova.

“Andrej Babiš je otelotvorenje populizma i u velikoj meri je razlog zašto sam odlučio da se kandidujem. Ne želim da živim u zemlji na čijem čelu stoji čovek koji se bori pomoću faulova u argumentima i laži”, kazao je general.

Nerudova je zahvaljujući biračima za glasove danas poručila da će u daljoj kampanji i u drugom krugu podržati generala Pavela kao demokratskog kandidata.

“Ništa se ne završava, stojimo na početku nove priče. Ovde je veliko zlo, zove se Andrej Babiš, dobilo je relativno mnogo glasova. U njegovom vlasništvu su mediji, političke stranke a sada bi hteo da dođe u posed i zamka Lani i predsedničkog zamka Hradčani”, kazala je Nerudova.

Ovo su izbori kada prvi put među kandidatima nema izrazitih ličnosti i autoriteta koji su obeležili pad komunizma i Češku tranziciju, kao što su bila trojica prvih predsedika Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman.

Prema preliminarnim rezultatima na izbore je izašlo 67,74 odsto od 8,3 miliona registrovanih birača, šest odsto više nego pre pet godina. Ishod prvog kruga biće poznat večeras a novog predsednika koji će naslediti Miloša Zemana kada mu početkom marta istekne drugi, po Ustavu poslednji mandat Česi će izabrati u drugom krugu 27. i 28. januara.