субота, јул 13, 2024

Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Slične objave

Podeli

Amer Obradović

O košarci zna sve. O književnosti, filmu i muzici skoro sve. Mada nije nikada postao svjetski košarkaški prvak Boša Tanjević je bez dvojbe svjetski šampion u šarmu. Boša – Crnogorac, Sarajlija, Italijan, Turčin ali prije svega Jugosloven – gost je nove episode Mikrofonije sa Amerom

Bogdan Boša Tanjević rođen je u Pljevljima u vrijeme kada je bilo bolje. Kao u Kusturičinim filmovima i Sidranovim scenarijima u kamionu sa porodicom stiže u Sarajevo da ga promijeni zauvijek, da ga učini gradom evropskog prvaka.

Bio je odličan košarkaš. Igrao je za reprezentaciju Jugoslavije ali slijedom okolnosti nije bio na najvećim takmičenjima.

Brzo postaje trener, preuzima KK Bosnu, koja u to doba nije najbolji klub u gradu, a kamoli državi. I sve ostalo je historija.

Zajedno sa genijem iz Tuzle, Mirzom Delibašićem, pokorava Jugoslaviju pa zatim Evropu. Nakon toga seli u Italiju, u drugi dio svoje proročanske misije. Završava misiju na jedini mogući način – postaje pravak Evrope sa reprezentacijom Italije.

Treća stanica misije bila je Turska. Kemal Paša Ataturk tvorac je moderne Turske države, a Bogdan Tanjević tvorac moderne turske košarke.

O košarci zna sve. O književnosti, filmu i muzici skoro sve. Mada nije nikada postao svjetski košarkaški prvak Boša Tanjević je bez dvojbe svjetski šampion u šarmu. Boša – Crnogorac, Sarajlija, Italijan, Turčin ali prije svega Jugosloven – gost je nove episode Mikrofonije sa Amerom.

(Izvor: tačno.net)