субота, јун 22, 2024

Bisljimi: Tri opcije za registarske tablice

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. marta 2022. (Beta) – Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da 21. aprila ističe rok za trajno rešenje za registarske tablice, a da su trenutno na stolu u Briselu tri opcije.

Bisljimi, koji je istovremeno i glavni pregovarač sa Beogradom ispred kosovske delegacije u Briselu, rekao je danas za Kossev.info da sporazum, kojem se nada, ne bi značio “uzajamno priznanje državnosti” – ni jednih ni drugih.

“Varijanta A je da se zadrže nacionalni simboli, a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice. Srpska strana, pak, za sada insistira i dalje na stikerima”, rekao je Bisljimi.

Istakao je da bi u okviru sporazuma bi mogli da dodaju paragraf u kojem piše da “ovo ne znači da Srbija priznaje Kosovo ili da Kosovo priznaje Srbiju”. “Ovo je jedna od opcija. Ovo se ne bi iskoristilo da priznamo jedni druge, jer bi priznanje trebalo da bude deo sveobuhvatnog sporazuma, za nas – njegov centralni deo. Srbija još uvek odbija da izabere opciju jer je još uvek, na neki način, očarana ovim režimom nalepnica”, kazao je Bisljimi.

Dve delegacije će se sastati već za nedelju dana, a potom je planiran sastanak i za treću nedelju u aprilu. “Ukoliko ne pronađemo rešenje, EU će morati da identifikuje koja strana ometa i tu stranu okarakteriše kao stranu koja blokira celokupni dijalog. Jer, ako ne možete da napravite kompromis povodom tako male stvari, postaće sve teže pronaći konstruktivnost”, kazao je Bisljimi.

Na pitanje šta će se desiti sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu, pre svega sa KM tablicama, Bisljimi navodi da je uoči potpisivanja sporazuma 30. septembra prošle godine, Beogradu stavljeno do znanja da neće biti ovakvih tablica.