среда, фебруар 21, 2024

Birodi: Vučić dominantan u svim medijima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. marta 2022. (Beta) – U kampanji pred izbore u Srbiji u nedelju, 3. aprila, bilo je pokušaja da se uspostavi medijska ravnoteže i da zastupljenost kandidata bude nešto demokratičnija nego ranije, ali ti pomaci su nedovoljni i daleko su od demokratskog standarda, rečeno je na predstavljanju medijskog monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

BIRODI je pratio centralne informativne emisije televizija sa nacionalnom frekvencijom i kablovske N1, kao i dnevne novine Politika, Večernje novosti, Informer, Blic, Nova i Danas.

Najviše prostora izborima je dao list Danas: 608 od 2.358 posmatranih članaka, a najviše vremena kampanji je posvetila televizija Pink: 16 sati i 35 minuta, što je 28 odsto posmatranog vremena.

Glavni istraživač BIRODI-ja Zoran Gavrilović, rekao je da je Aleksandar Vučić bio dominantan akter kampanje, kome je posvećeno skoro 60 odsto prostora u novinama.

“U Politici i Novostima Vučić je predstavljen izrazito pozitivno, a nešto manje u Blicu i Informeru. Kandidat Zdravko Ponoš pozitivno je predstavljen u novinama Nova, a od ostalih aktera može se reći da je kandidatkinja ‘Moramo’ Biljana Stojković pozitivno predstavljena u Danasu”, rekao je Gavrilović.

U većinski negativnom svetlu Vučić je predstavljen u Danasu i Novoj, Ponoš u Informeru, dok je, kako je naveo, lider “Dveri” Boško Obradović dobio najveći broj negativnih članaka u svim novinama.

Zaključak Gavrilovića je da su Politika i Novosti bile blagonaklone prema vladajućim strankama i koaliciji Nada, kao i prema radikalima, dok su u Danasu najpozitivnije prema koaliciji “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Istraživač Radule Perović je naveo da su televizije Pink i B92 o Vučiću i njegovoj listi izveštavale pozitivno u više od 90 osdsto slučajeva, dok je Zdravko Ponoš na te dve televizije predstavljen u 80 odsto negativnom tonu.

Na TV N1, Perović kaže, samo je 13 odsto vremena program bio pozitivan prema Vučiću, dok je 74,3 odsto ton o njemu bio negativan.

Ostale televizije su, dodao je, imale “bezličan program” i uglavnom samo puštale ono što im stranke dostave. Primetio je i da se na televizijama pri gostovanjima predsednika Srbije sve vreme mešala ta funkcija sa ulogom kandidata i nosioca liste.

Kako je ocenio istraživač BIRODI-ja Dražen Pavlica, u kampanji je osetno bilo preimućstvo vlasti i učesnici nisu bili ravnopravni. Preovladavale su teme o “nacionalnom interesu”, infrastrukturi, ekonomiji i krizi u Ukrajini, a duh kampanje postao je “apokaliptičan” u svetlu velikih opasnosti od rata i gladi od čega “neko treba da nas spase”.