уторак, мај 28, 2024

Biljana Stojković o rehabilitaciji Nikole Kalabića: Od kada je društveno prihvatljivo ubijati decu i počiniti masovne pokolje?:

Slične objave

Podeli

S. Čongradin

Rehabilitacija ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata nije iznenađujuća u Srbiji koja glorifikuje ratne zločince iz skorašnjih ratova. Nacionalistička emocija je pažljivo negovana tokom decenije naprednjačke vlasti i mislim da nikada nije toliko duboko ušla u društveno tkivo – kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu.

Komentarišući rehabilitaciju četničkog vođe, Nikole Kalabića, sagovornica Danasa kaže da se ovdašnje društvo nikada nije srozalo u etičkom smislu kao danas, tokom vlasti SNS.

– Mnogi pozdravljaju rehabilitaciju Kalabića za koga postoje nesporni dokazi da je lično učestvovao u najstrašnijim ubistvima nedužnih civila i dece. Izopačenost percepcije velikog dela stanovništva je neopisiva i posebno se vidi u pokušajima da se opravdaju zverstva tog čoveka. Od kada je ubijanje dece postalo društveno prihvatljivo? – kaže Biljana Stojković.

Do koje mere smo mi upropašćeni u moralnom smislu, napominje ona, ako nam je u redu masovno ubijanje?

– Veoma sam potrešena presudom o Kalabićevoj rehabilitaciji, čak i lično budući da je taj čovek ubio dosta članova moje šire familije. Do pre deset godina bilo je i živih svedoka koji su pukim slučajem preživeli taj zločin u Drugovcu. Presuda je još jedan talas pojačavanja i odobravanja zverstava u našim glavama. Za vlast, to je još jedno sredstvo cepanja društvenog tkiva i razaranja svake ideje humanosti. Vučić ume da vlada samo u takvom društvu – moralno opustošenom – zaključuje Biljana Stojković.

(Danas)