недеља, јун 16, 2024

Bez “zajednica srpskih opština” u Crnoj Gori

Slične objave

Podeli

Autorka: Jelena Vađon Đurišić

Gest predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prije nekoliko dana ugostio predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i sa gradonačelnicima Beograda i Novog Sada Zoranom Radojičićem i Milošem Vučevićem ponudio mu pomoć u, kako se pohvalio na društvenim mrežama, daljem razvoju i napretku Nikšića, nije iznenadio nikoga u Crnoj Gori, ali ni u regionu.

Riječ je, smatraju sagovornici Gradskog portala, o nastavku Vučićevog projekta “stvaranja srpskog sveta” — ovoga puta u epizodi pokušaj pretvaranja Crne Gore u zajednicu srpskih opština, iz koje će najdeblji kraj izvući građani Srbije. Naime, ta je ideja unaprijed osuđena na neuspjeh.

Božović: Na ovim prostorima ne treba očekivati ništa normalno

Sociolog kulture prof. Ratko Božović objašnjava za Gradski portal da nije uobičajeno da predsjednik jedne države prima u goste predsjednika opštine druge države, ali, kako kaže, ,,na ovim prostorima i ne treba očekivati ništa prirodno i normalno”.

“Ovo nije bilo nikad i nigdje. To nije nova stvar, već ,,odavno provjeren talas uticaja ovog ‘sveta’ koji treba da se proširi”. Riječ je o aktivnosti koja se odvija u kontinuitetu, a kod nas kad nešto počne da se zbiva kako ne valja, onda tome kraja nema”, ocijenio je Božović za Gradski portal.

Posljednja dešavanja su, kaže, dio priče anomičnog društva u kojem vlada haos, nasilje i bezakonje.

“Nemojte ni očekivati ništa drugo od takve države, društva i nosilaca takvih ideja. Malo sam iznenađen da je došlo do mikrorealizacija. Na globalne akcije smo navikli, ali ove na mikronivou su nov momenat”, smatra Božović.

Trajković: Vučić bi da klonira Dodika gdje god mu se ukaže prilika

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objašnjava za Gradski portal da je Vučićeva strategija da u svakoj državi, u kojoj pronađe ljude koji su više lojalni njemu nego sopstvenoj državi, klonira novog Milorada Dodika.

“Nažalost, i predsednik Opštine Nikšić, kome bi trebalo da bude prioritet dobrobit i stabilnost građana Nikšića i države Crne Gore i, poštujući te principe, saradnja sa ostalima, očigledno je prihvatio lošu nameru Vučića”, smatra Trajković.

Podsjeća da je Vučićev cilj projekat teritorijalnog prekrajanja svuda gdje je to moguće, i to po etničkom principu.

“Bojim se da je njihova ideja stvaranje opština sa srpskom većinom odnosno zajednice opština u Crnoj Gori, što bi predstavljalo najdirektniju destabilizaciju i fragmentaciju Crne Gore kao države”, ističe Trajković.

Taj projekat je, kaže, u pripremi već duže vrijeme, a bio je vidljiv i kroz agresivnu izbornu kampanju u Nikšiću, koja je dolazila iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i iz Srbije.

“Samo se čekalo da se u Crnoj Gori pronađu dovoljno neodgovorni ljudi, nelojalni sopstvenoj državi, i da se pređe na realizaciju tog projekta, ubacivanjem ogromne količine novca, pridobijanjem glasača, pritiskom i korišćenjem nedemokratskih metoda i svega onoga što smo mi, nažalost, već odavno ovde, bojim se, na jedan način, prihvatili kao realnost — da glasamo pod pritiskom i da nam se oduzima ono što je najsvetije jednom čoveku i narodu, a to je sloboda koja podrazumeva i slobodu izjašnjavanja”, zaključila je za Gradski portal Trajković.

Vuletić: Crna Gora ima kapaciteta da se odupre

Ni predsjednika Građanskog demokratskog foruma Zorana Vuletića ne bi iznenadilo da se iza gostoprimstva Vučića krije pokušaj stvaranja zajednice srpskih opština u Crnoj Gori ili nešto slično što bi, kako je rekao, ,,moglo rezultirati stvaranjem ‘srpskog sveta’, podržanog od gotovo cijelog srpskog establišmenta, a ne samo Vučića i njegove vlasti”.

“Međutim, najveću cenu takvih pokušaja će platiti građani Srbije i po ko zna koji put će im se političke zablude obiti o glavu”, smatra Vuletić.

Crna Gora, ističe, ima kapaciteta da se odupre takvim pokušajima i od tog posla, na kraju, neće biti ništa.

“Crna Gora je na stabilnom evropskom putu, koji obezbeđuje prethodno izgrađeno multietničko društvo koje je najveća brana velikosrpskom nacionalizmu. Potvrdu za to dobili smo nedavnim usvajanjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu ubedljivom većinom, u kojoj se jasno osuđuje genocid”, naglasio je Vuletić za Gradski portal.

Dodaje da je, uz usvajanje Rezolucije o Srebrenici, i odluka o odlaganju potpisivanja ugovora sa SPC, zbog neslaganja u sadržaju, još jedan ozbiljan dokaz “da se nisu desile političke promene na prošlogodišnjim izborima u Crnoj Gori onako kako su ovde u Srbiji iracionalno, gotovo konsenzualno, dočekane”.

“Dodatnu stabilnost Crnoj Gori daje svakako i članstvo u NATO. Karikaturalni pokušaji, poput zajedničkog planiranja poslova/razvoja Beograda i Nikšića, od strane dvaju gradonačelnika, a u prisustvu kreatora te naopake politike — Vučića, značiće jednako kao i zajedničko nalaganje badnjaka Vučiča i Andrije Mandića”, uvjeren je Vuletić.

Popović: “Guranje prsta u oko”

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović poručio je da je svaki pokušaj uticaja sa strane na Crnu Goru unaprijed propao, te da ni ovaj posljednji neće bolje proći.

,,Građani će biti nesumnjivo svjedoci političkih egzibicija sa lokalnog nivoa, s ambicijom prebacivanja na državni, i unošenja nestabilnosti. Pokušaja će biti. Slično je i sa opštinom Budva, ali je sve to samo “guranje prsta u oko“ njihovoj državi Crnoj Gori, koje je osuđeno na propast”, kazao je za Gradski portal Popović.

DPS Vučiću: Pomozite sebi, Nikšiću pomoć ne treba

Nikšiću nije potrebna pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sem u odbrani od klerofašizma njegovih podanika” — jasni su u nikšićkom odboru DPS-a .

“Duboko smo svjesni činjenice da su Kovačević i njegova lista jednog dana morali položiti račune svom finansijeru za sav uloženi novac i podršku kriminalnih grupa koje je slao u toku kampanje za lokalne izbore u Nikšiću, kao i za neočekivano loš rezultat.

Uz to, moralo se ponizno pokazati da će nova lokalna vlast uporno i aktivno učestvovati u realizaciji projekta ,,stvaranja srpskog sveta”. To je osnovni i jedini cilj ove posjete, a ne pomoć Nikšiću, i to od onih koji treba prvo sebi da pomognu i riješe svoje socijalne i druge probleme”, zaključili su iz nikšićkog odbora DPS-a.

(Gradski portal)