среда, април 17, 2024

Bešlin: Draža Mihailović je ključni čovek kolaboracije u Srbiji, primer izdaje zemlje

Slične objave

Podeli

 

N1 Srbija

Istoričar Milivoj Bešlin je ocenio da je Draža Mihailović bio simbol okupacije i izdaje zemlje, dok je za današnje otvaranje muzeja u Beogradu rekao da je – falsifikat istorije. „Današnji događaj vidim kao pokušaj izrugivanje istoriji, negiranje žrtava i pokušaj da se istorija prilagodi dnevnim političkim potrebama aktuelnog režima“, istakao je Bešlin.

On je govoreći o rešenju suda o rehabilitaciji generala Jugoslovenske vojske u otadžbini naveo da se tu radi o političkoj odluci.

„Kao i sve što je rečeno tamo, i taj argument je lažan. Naime, tom sudskom odlukom se nije ulazilo u suštinu stvari, u krivicu Dragoljuba Draže Mihailovića. Tu su samo tražena samo proceduralna pitanja, greške u proceduri, ali, ponavljam, nije se ulazilo u suštinu, niti u istorijsku istinu. A ta istorijska istina je vrlo jasna, i sve što se danas tamo čulo je bio čist falsifikat istorije. To je neverovatno veliki korak u dodatnoj fašizaciji našeg društva koje se sprovodi“, rekao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, fašizacija se naročito sprovodi u poslednjih 10 godina „ove radikalske vlasti“.

„Draža Mihailović je ključni čovek kolaboracije u Srbiji. On je primer izdaje zemlje. Bio je ključni čovek koji je izvršio strašne i velike zločine prema nesrpskom stanovništvu u Jugoslaviji, pre svega u Sandžaku, Hercegovini i Crnoj Gori“, smatra Bešlin.

On je naveo da „slušajući potpuno falsifikovane i lažne argumente koji su se danas čuli, mogu samo da se prisetim rečenice devedesetih godina, o tome da je laž – nacionalni interes“.

„Ne mogu očekivati ništa dobro, ni oni, ni društvo u kome se takve stvari dešavaju“, podvukao je gost N1.