недеља, јул 21, 2024

Berbok: Svesrpski sabor zabrinjavajuć, nema podršku Nemačke i Zapada

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 11. juna 2024. – “Svesrpski sabor” je zabrinjavajuć i takva aktivnost nema podršku Nemačke i Zapada”, rekla je ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, piše u saopštenju kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića koji je s njom danas razgovarao u Berlinu.

“Pretnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH su potpuno neprihvatljive za Nemačku i Zapad”, rekla je takođe Berbok.

Denis Bećirović (Foto: raport.ba)

Bećirovićev kabinet u Sarajevu je preneo da je on u razgovoru s Berbok ocenio da je održavanje Svesrpskog sabora Srbije i Republike Srpske bilo najteži napad na Dejtonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas. “Održavanje tog sabora je udar na međunarodno pravo i osnovne vrednosti na kojima počiva Evropska unija”, saopštio je Bećirovićev kabinet.

Bećirović je, piše u saopštenju, posebno ukazao na “opasnost neovlašćenog mešanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine”.

Ministarki spoljnih poslova Nemačke je zahvalio za podršku BiH u procesu evroatlantske integracije. “Nemačka je jedna od glavnih zagovornica evropskog puta BiH što je mnogo puta i dokazala, između ostalog prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU”, naveo je Bećirović, a Berbok potvrdila “neupitnu podršku Nemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO”.