понедељак, март 4, 2024

Beogradska kartica – nova kartica za prevoz

Podeli

U Skupštini Beograda danas je predstavljena nova beogradska karica koja će ubuduće služiti za plaćanje gradskog prevoza.

Pored osnovne namene, korisnici ove multifunkcione kartice imaće dodatne benefite. Uz nju će građani moći da koriste i plaćaju javni prevoz, ali i da dobijaju popuste prilikom ulaska u muzeje, pozorišta, na gradske bazene, da plaćaju Infostan i ostale gradske dažbine.

Ono što je važno je da će svaki putnik koji ima staru karticu dobiti sve benefite i neće morati da vade nove kartice. Korisnici javnog linijskog prevoza u Beogradu nastavljaju da koriste prevoz pod istim uslovima kao i do sada. Dosadašnje personalizovane i nepersonalizovane kartice važe i dalje, do isteka roka i mogu se dopuniti na prodajnim mestima po cenama koje nisu menjane od 2017. godine. Grad Beograd je u poslednjih 10 godina davao ogromna sredstva za kupovinu novih za proširenje mreža linija.

Nova beogradska kartica će funkcionisati po principu dva novčanika, gde će na jedan moći da se uplaćuje karta za prevoz, a drugi će moći da se dopunjuje i tako plaća korišćenje javnih bicikala, parkinga, pozorišta, bioskopa i javnih bazena. Odrađena su i reciklažna dvorišta, građani će na automatima širom grada moći da ubacuju PET ambalažu. Umesto da dobijaju novac za tu ambalažu, moći će da prislone karticu i dopune je novcem koji će koristiti za javni prevoz ili neke druge popuste koje će ostvarivati sa njom.

Sistem naplate karata i upravljanja vozilima obavljaće turska kompanija „Kentkart”.

M. M.