уторак, јул 16, 2024

Beograđani ptotestvovali zbog zagađenog vazduha

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. novembra 2021. – Po aprilsko-majskom danu u Beogradu je danas održan Protest protiv zagadjenja vazduha u organizaciji Ekološke straže. Počelo je kod česme na Terazijama a završilo nedaleko od zgrade Instituta za javno zdravlje “Batut”, kojoj građani nisu prilazili da ne bi uznemirili pacijente u obližnjoj bolnici.

Predstavnik Ekološke straže Bojan Simišić je sa protesta pacijentima uputio “poruku ljubavi” i pozvao građane da se za dve nedelje okupe i u drugim većim gradovima Srbije kako bi protestovali zbog ekoloških problema.

On je pobrojao da su danas na protest u Beogradu došli građani iz Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Leskovca, Niša, a prema pocenama izveštača kolona je tokom šetnje narasla na pet do sedam hiljada ljudi, pretežno mladih

Simišić je rekao da su danas građani obišli “institucije koje ćute”, pošto su prethodno bili i ispred gradske skupštine i Predsedništva Srbije, kao i da nisu uspeli da obiđu sve “insitucije koje ćute”, ali da će to uraditi u narednim protestima. On je uputio podršku svima onima u tim institucijama koje ne pristaju na ćutanje već se bore za zdrav život. “Svi moramo da budemo solidarni u ovoj borbi i ne smemo da se delimo ni na koji način”, rekao je Sinišić.

Na početku protesta pročitan je proglas u kome se poručuje da će se ovakva okupljanja nastaviti sve dok se problem ne reši. “Vlada je pokazala da je zdravlje građana ne zanima, a naše je Ustavno pravo da vazduh koji dišemo ne bude opasan”. Rečeno je i da nadležni ćute o oboljevanju građana, kao i da zbog skrivanja podataka vazduh neće biti manje štetan. “Ovo je narodni bunt. Ne tražimo zlatno doba već da živimo kao sav normalan svet”, navedeno je u proglasu.

foto: portalforum.rs

Pre šetnje, koja je krenula od Terazija okupljenima se obratilo više govornika, među njima i naučna saradnica Fakulteta za geografiju Milica Lukić, koja je rekla da vlast svakog dana govori o ekonomskom prosperitetu iako se građani “bore za vodu, zemlju i vazduh”.

Profesorka Snežana Šerbula sa Katedre za ekologiju o zagađenju je rekla da se u Boru, gde živi, topionica nalazi u centru grada, i da je planirano povećanje proizvodnje za više od dva puta. Ona je rekla da je građanima u Boru život skraćen za deset godina, a da će sa povećanjem proizvodnje biti još kraći.

Doktorka medicine, Marijana Matejić Spasić, rekla je u svom obraćanju da polovinu svih godišnjih smrti u Srbiji čine oboljenja srca i sudova, te da oko 50.000 ljudi umre od posledica srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti. “Aerozagađenje ima bitnu ulogu u svemu ovome”, poručila je ona.

Gradjani su tokom protestne šetnje prošli pored Skupštine grada, a zatim i pored Predsedništva Srbije, gde su poručili predsedniku Aleksandru Vučiću “da želi da ih otera u ekološko izbeglištvo”.

Zbog protesta za saobraćaj je bila zatvorena Ulica Kralja Milana nepuna dva sata iza podneva.

D. B.