понедељак, фебруар 26, 2024

BEF o godišnjem pregledu ekonomskog i poslovnog razvoja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 04. oktora 2021. – Ekonomski samit, koji je od ove godine preimenovan u 20. Beogradski ekonomski forum, počeo je danas po podne u onlajn formatu, a na skupu će učestvovati predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i komesar za proširenje EU Oliver Varheji koji će učestvovati u diskusiji na temu pristupanja Srbije EU, čime će zvanično otvoriti konferenciju.

Osnivač i predsednik Delfijskog ekonomskog foruma Simeon Comokos rekao je da je taj forum od 2001. do 2010. bio platforma za promovisanje ekonomskih i poslovnih mogućnosti Srbije. Ističe da se poslednjih godina fokusira na dijalog za političku stabilizaciju regiona, priključivanje pojedinih zemalja Balkana EU i o ekonomskom napretku regiona. Izrazio je nadu da je upravo prisustvo mnogobrojinih učesnika iz Evrope i sveta na forumu uticalo na to da neke međunarodne kompanije uđu na srpsko tržište.

Grčka TGI Group International organizuje Forum kao nastavak tradicionalnog ekonomskog samita Srbije, a na konferenciji će biti otvorene aktuelne političke, geopolitičke i ekonomske teme u okolnostima pandemije kovid-19.

Forum će i ove godine, kako su ranije saopštili organizatori, okupiti veliki broj govornika, panelista i učesnika iz regiona, a takođe i predstavnike međunarodne zajednice.
Očekuje se i obraćanje šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i regionalne direktorke EBRD za zapadni Balkan Žužane Hargitai, osim njih najavljeno je i učešće najviših vladinih zvaničnika.

Konferencija predstavlja godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja, pružajući analizu uloge Srbije u regionu i platformu za komunikaciju između političkih, ekonomskih i poslovnih lidera u regionu jugoistočne Evrope.
Biće reči o uticaj kovid krize na Evropu, globalnom pomeranju centara moći i njihovom uticaju na jugoistočnu Evropu, prioritetima portugalskog predsedavanja u EU, faktorima stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i energetskoj stabilnosti i saradnji u regionu jugoistočne Evrope.

Razgovaraće se i o reformama u bankarskom sektoru, borbi protiv nezaposlenosti, transformaciji zdravstva, inovacijama, digitalnoj transformaciji srpske privrede i preduzeća, kao i stranim direktnim investicijama u okolnostima pandemije.

M. M.