среда, фебруар 21, 2024

Izlet u Beograd: Zalud Mile ide preko Terazija

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Opet ovi preko Drine došli na sofu. Malo-malo, eto ih… Ne mogu da se ne setim jedne druge sofe, one travničke, mnogo važnije u svom vaktu, kada je rečeno bilo važno i poštvalo se.

„Za vreme letnjih meseci, to jest od početka maja pa do oktobra, to je, po davnašnjoj tradiciji mesto na kom se posle podne, oko ićindije, sastaju travnički begovi i ugledni ljudi koji su pripušteni u njihovo društvo. U to doba dana niko se drugi od građana ne bi usudio da sedne i pije kafu na toj uzvisini. To se mesto zvalo Sofa. I ta je reč u narodnom govoru u Travniku imala, kroz naraštaje, svoje utvrđeno društveno i političko značenje, jer što je na Sofi rečeno, pretreseno i zaključeno, to je bilo gotovo isto toliko koliko da je rešeno među ajanima, na divanu kod vezira“.

Ostavimo Ivu Andrića i Travničku hroniku, vratimo se beogradskoj sofi, koje li simbolike, na Andrićevom vencu.

U Beograd po podršku protiv Schmidta

U najavi sastanka beogradsko novinstvo navodi da je tema divana novi visoki predstavnik i da Republike Srpska (RS) očekuje podršku Srbije protiv Christian Schmidta. Predsednica srpske prekodrinske državice Željka Cvijanović pred dolazak u Beograd rekla je da su – intervencije, eksperimenti i prilično proizvoljan pristup međunarodne zajednice – urušili realne kapacitete u Bosni i Hercegovini (BiH), „ne samo da se dogovaraju određena rješenja već i da se napreduje“.

Posebno ih pogađa činjenica kada se mimo određenih procedura dešavaju tako važne stvari kao što je imenovanje novog Visokog predstavnika, rekla je Cvijanovićka dan pred put u pokrštenom gradu Krupa na Uni (nekad Bosanska Krupa) i dodala: „Mi želimo partnerstvo sa Evropskom unijom ma kako bio dugačak taj put“. To želi njena džumhurija, optužujući visokog predstavnika (koji je „dejtonska kategorija“) da je smetnja evropskom putu BiH ako taj put zaista postoji.

Naslednica Milorada Dodika na banjalučkom tronu rekla je pred beogradski sastanak „na vrhu“ da očekuje da bude „konstruktivan“ i da će RS imati podršku da se bori za pravdu, pravednost i bolji život. Dakle, za sve ono što su građanima te „države“ poslednijih desetak godina oduzeli ona i njen prethodnik, beg od Laktaša.

Vučić – Sarajevu: Prestanite da govorite neistine

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je, mašući na konferenciji za novinare Aneksom 10 poručio bošnjačkom članu Predsedništva BiH, Šefiku Džaferoviću: Haj’ prestanite da govorite neistine! Prestanite apriori da tražite neprijatelje tamo gdje ih nema. On se namerno setio samita na Brdu kod Kranja i rekao:

“Oni misle da imaju pravo držati moralne pridike, a mi se trudimo da im ne odgovorimo, ne jer nemamo argumente, već jer želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima”. Evo vidite, kazao je, jesam li u pravu ja ili Džaferović, bufonerski uzevši knjižicu i kao loš glumac rekao kako mu je Aneks 10 tu slučajno.

Ovde piše: sporazum o mirnom rešenju, jedan od potpisnika Milan Milutinović, uz Nikolu Koljevića, za Hrvatsku je Mate Granić. Ne mogu da vidim ko je za Republiku Bosnu i Hercegovinu… Toliko o tome da mi nismo strana potpisnica i da ne možemo tražiti izveštaj. Mi samo radimo u skladu s međunarodnim normama za razliku od gospodina Džaferovića.

Bošnjački član bosanskog trojca je juče izjavio da prihvatanje Vučića da se o imenovanje visokog predstavnika sastane sa dužnosnicima manjeg bh. entiteta znači mešanje u unutrašnje stvari BiH od strane Srbije i da ona (što je tačno!) nema nikakvih prava kada je reč o dolasku visokog predstavnika u BiH.

O Bonskim ovlaštenjima i trebinjskom aerodromu

Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa delegacijom RS rekao da će Srbija u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti izveštaj od Visokog predstavnika o stanju u BIH i iskazivati svoje stavove i slušati šta kaže RS po tom pitanju.

Srbija će početi da se ponaša na način kako to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano, što čini važeće norme. Opasno je igrati se Bonskim ovlašćenjima, nametanjem zakona i ustavnih rešenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma, rekao je Vučić. Ovo je namenjeno njegovim biračima u Srbiji i simpatizerima u srpskom entitetu i BiH.

Sastanku su prisustovali srpska premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin. Vučić je skoro deceniju u neprestanoj predizbornoj kampanji. „Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, ovo nisu laki dani za srpski narod, ja sam, pre svega, upoznao naše goste iz RS sa situacijom na KiM i činjenocom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda i da to ne nailazi ni na kakvu reakciju onih koji bi trebalo, čak ni kad Albin Kurti (u prevodu Beli Vuk – prim. D.B.) u lice kaže da neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), što su potpisali“. Kako je povezao Kosovo sa delom BiH samo Vučić zna?!

Što se tiče RS, saslušao sam sve naše goste i čuo njihove ideje, a ono što Srbija može da uradi jeste da će biti uvek uz RS, poštujući integritet BIH, ali i integritet RS unutar BiH… Vučić je govorio o brojnim ekonomskim projektima. Ako ove godine budemo imali priliku da ostvarimo rast od sedam odsto, moći ćemo dodatno da pomažemo RS, da izgradimo aerodrom u Trebinju, da njime povežemo ne samo Hercegovinu, već i znatan deo Crne Gore sa Beogradom i drugim evropskim centrima“. Ako ove godine budemo…

Dodik: Džaferović nema institucionalnu snagu

Izjavu Šefika Džaferovića komentarisao je i Dodik, koji tvrdi da Džaferocić nema nikakvu institucionalnu snagu i može da govori šta hoće. Radi se o racionalnom sastanku koji nije uperen ni protiv Bošnjaka, čak ni protiv BiH. On je slobodan da se sastaje sa svima, i sa turskim predstavnicima, i mi ne vidimo u tome neku zaveru i ne komentarišemo to na taj način. „Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH“, kaže, ali nije mogao da prećuti kako bi oni u RS „voljeli da to malo više bude, ali nije“.

Dodik je, takođe za srpsko uho, rekao da je sa američkim ambasadorom u BiH (Ericom Nelsonom) razgovarao telefonom i da mu je rekao da je neprihvatljivo nepoštovanje međunarodnog prava, da se sve tri strane ne pitaju i da mu je ambasador rekao da je Amerika svoje rekla – da Christana Schmidta smatra Visokim predstavnikom i da se treba posvetiti funksionalnoj BiH. Bivši reformista je kazao da nije spreman da prati njihove iluzije 20 godina, koje ne funkcionišu i da bi trebalo da se vrate realnom odnosu snaga na terenu i vraćanju Dejtonskog sporazuma.

“Ne razumem zašto je Amerika, koja je kreirala Dejtonski sporazum i Aneks 10, odustaje od Dejtonskog sporazuma, a da druge optužuje da ga krše, istakao je Dodik i dodao da će mu to ponovo reći da (u RS) „ne mogu da prihvate tu vrstu međunarodnog intervencionizma na kršenju međunarodnih ugovora. Bosna ne može da bude funkcionalna ako to znači unitarna, ali Bosna može da bude dogovorena“, mišljenja je Dodik.

RS ukida OHR?

Bonska ovlašćenja visokog predstavnika, prema odlukama Veća za provođenje mira u BiH sa sastanka Bonu u decembru 1997. godine, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su određena ovlaštenja visokog predstavnika, daju snagu visokom predstavniku u BiH da smeni sa dužnosti zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tela BiH.

Bilo kako bilo, Dodik je pred srpskom publikom najpre rekao da imenovanje Schmidta „neće imati legitimitet za RS“, ali se potom dosetio da kaže „ako ga ne potvrdi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Sve, veli, treba vratiti u pravne tokove, da se po jasnim procedurama utvrdi ko je visoki predstavnik. Potom da treba zatvoriti Ured visokog predstavnika, da je tome davno (2005) prošlo vreme. „Protiv sam njegove rehabilitacije, poput bonskih ovlašćenja ili pokušaja da se formiraju određena zakonodavna rješenja“.

„Mi smo spremni to odbiti. Ne želimo dramatizaciju niti problematizaciju odnosa, mi nismo antidejtonska ni antiustavna strana. Mi želimo primjenu Ustava. Tražimo poštivanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji krše međunarodni predstavnici“.

Tresla se gora…

Da je hitan sastanak u Beogradu upriličen samo za ćar njegovih protagonista govori i jedna „visokoumna“ rečenica Milorada Dodika s kojom vaskolikom srpstvu poručuje da su predstavnici RS „zamolili Vučića da im pomogne u razumijevanju ove situacije“ i da su „naišli na veliko razumijevanje za poziciju RS“. Oni, u Banja Luci nisu razumeli svoju situaciju ali su naišli na razumevanje Srbije za njihovu poziciju, u čemu joj „starija sestra“ niti hoće niti može da pomogne. Čista deluzija! Mile, aferim.

Čulo se na srpskoj porti da RS treba jedinstvo, da valja osigurati „da prođemo jedan nalet koji može biti veoma štetan za RS i srpski narod u cijelini”, poručio je njihov rmpalija.

Bivši srpski diplomata kaže da Srbija kao i svaka druga drzava – članica UN, preko ambasadora ima pristup svakom izveštaju visokog predstavnika. Možebit da Vučić misli da bi Srbija zajedno sa visokim predstavnikom trebalo da pravi/kreira taj izvestaj? AV je odavno već umislio da je prerastao Srbiju i da treba (što već uveliko oseća mala Crna Gora) da kontroliše bivši ex-yu prostor.

Sanak pusti. Da se kladimo da će Srbija pomoći RS isto kao što je Rusija pomogla Srbiju. I kao što mu je imenjak u pesmi išao lajkovačkom prugom, Mile Dodik je zalud juče prošao preko Terazija. U Sarajevu i u svetu (tobož) svima klecaju noge. Razlog dolaska nikakav, efekat takođe. Izlet, dakle, „uđabe“. Bosna će na kraju biti – cela!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.