понедељак, април 22, 2024

Banjac: Ili će stati nasilje, ili će stati Srbija

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. juna 2023. – Večeras je održan sedmi protest “Srbija protiv nasilja”, a ove subote, osim u Beogradu, protesti se održavaju i u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

Foro: S. Đ./portalforum.rs

Dan uoči sedmog protesta „Srbija protiv nasilja“ organizatori su odlučili da skrate šetnju. Kako kažu, na zahtev građana kojima je prethodno najavljena ruta bila previše duga, pa će se tako do auto-puta ići starom trasom, kroz ulicu Kneza Miloša do Mostarske petlje.

Gde studenti tu i profesori (Foro: S. Đ./portalforum.rs)

Građanima se obratio i Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Neyavisnost. Nisam spremio govor, došao sam da pričam iz srca, rekao je Poledica i dodao da ne postoje reči kojima bi mogao da iskaže poštovanje prema svima koji nedeljama protestuju. On je poru;io glumcima da treba da znaju da su sportisti uvek uz njih. “Želim da im se zahvalim na svemu što su uradili za ovu državu, za kulturu, na zaostavštini”, rekao je.

Foro: S. Đ./portalforum.rs

Student Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić rekao je da su njegovi drugovi otišli iz zemlje u potrazi za slobodom i pravdom. “I Luka i Ognjen i David su moji drugovi koji su otišli iz ove zemlje, ne u potrazi za novcem, već za slobodom i pravdom, koje nisu uspeli da nađu u Srbiji”, rekao je i dodao da studenti neće više ćutati. “Zamenili smo Desanku Maksimović i Jovana Jovanovića Zmaja rijalitijima, Zmajem od Šipova, Jelenom Karleušom i Draganom J. Vučićevićem”, rekao je on.

Foro: S. Đ./portalforum.rs

Novinar Smiljan Banjac je u kraćem obraćanje pre čitanja zahteva građana rekao: “Ili će stati nasilje, ili će stati Srbija” i ukoliko se zahtevi ne ispune “krenućemo u konkretnije akcije”, rekao je Banjac.

Potom je ponovio zahteve:

Zahtevamo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, to podrazumeva momentalnu smenu svih članova REM, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agrediju, nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks.

Foro: S. Đ./portalforum.rs

Još jedan od zahteva je oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi.

Zahtevamo institucionalnu odgovornost, a to znači smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina i usvajanje ostavke ministra Branka Ružića.

Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za N1 da “ovo jeste radikalizacija u smislu proširenja mesta”. “Već se šeta u desetak gradova, sledeće nedelje imaćete još toliko, Srbija će stati. Ovo je stvaranje pokreta, od čobanina do akademika, čiji je posao da očistimo ovaj gnoj i živimo normalno”, rekao je Jovanović.

Foro: S. Đ./portalforum.rs

Minut ćutanja za poginule rudare

Rudar iz Aleksinca Nebojša Stanojević obratio se sa bine i rekao da radi 15 godina i ima dve ćerke. “Želeo sam na početku, pošto svi znate da se prošle godine u aprilu desila velika nesreća u kojoj je poginulo osam rudara, zamolio bih vas da održimo jedan mit ćutanja”, rekao je.

Dodao je da bi voleo da je ova priča posebna i usamljen slučaj u društvu, ali to ipak nije tako. “Ja sam došao da zajedno sa vama tražim pravdu za moje prijatelje i kolege, koji su poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratilui svojim porodicama”, rekao je on.

Foro: S. Đ./portalforum.rs

Podrška iz Brisela

Na trgu u Briselu, nedaleko od zgrade u kojoj se nalazi ambasada Srbije okupilo se dvadesetak građana koji su držali transparente na kojima je pisalo: „Vreme je za pravdu, vreme je za istinu”, “Sloboda ili ništa”, “Car je go”, “Brisel protiv nasilja” i druge parole.

Njima se pridružio i novinar Boško Savković, koji je nedavno u Srbiji, zbog „transparenta sa obešenom lutkom Aleksandra Vučića”, sa Višim javnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela “pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja”, kako je sam rekao “iz straha”, negirajući da je imao bilo kakvu nameru da počini to krivično delo.

U pitanju je treće okupljanje u Briselu u znak podrške protestima u Srbiji u organizaciji grupe građana „Palac gore“.

D. B.