петак, април 12, 2024

Balkanski festival sira

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. oktobra 2023. (Beta) – Više od 200 vrsta sira izloženo je na Balkanskom festivalu sira koji se danas i sutra održava u Beogradu. U BEO šoping centru u Beogradu sireve predstavljaju proizvđači – srednjoškolci iz Pirota i izlagači iz Francuske, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Direktor Mlekarske škole “Obren Pejić” iz Pirota, Nenad Đorđević istakao je da đaci te škole poznati pirotski kačkavalj prave po recepturi iz 1881. godine. “Kažu da pirotski kačkavalj potiče još iz 12. veka, donela su ga stara grčka nomadska plemena”, rekao je  i dodao da je škola očuvala brend grada Pirota, ali i cele Srbije, u čemu im pomažu i donacije Evropske unije, fondacije Tempus.

“Naši učenici su imali priliku da obavljaju praktičnu nastavu dve nedelje u Bugarskoj, Sloveniji, Grčkoj”, dodao je Đorđević.

Stefan Simonovic iz okoline Bora izložio je vlaški beli sir, sir za grilovanje i vlaški sir u vinu iz svoje mlekare Zapis Homolja. “Vaški sir u vinu zri u crvenom vinu, a osnova mu je vlaški beli sir. Tokom zrenja dobije ljubičastu boju i ukus vina”, objasnio je i istakao da je svojim sredstvima počeo da se bavi mlekarstvom nakon srednje škole, a da je od EU sada dobio deo opreme koja će im značiti dalji rad, usavršavanje i veću proizvodnju.

Manuel Montano iz Delegacije Evropske unije rekao je da je na festivalu probao pirotski i grilovani sir. “Učimo o različitim vrstama sireva koje su nam pokazivali, pre svega iz Srbije. Srećan sam što sam upoznao učenike koje smo podržali proteklih godina ovde u Srbiji i sir koji su napravili”, istakao je on.