петак, април 12, 2024

Bakir Izetbegović izabran za predsednika SDA

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 14. oktobra 2023. – Bakir Izetbegović (67) je danas na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) ponovo izabran za njenog predsednika što mu je treći mandat na tom mestu. Za lidera stranke izabra je skoro jdnoglasno, i bio jedini kandidat pošto nije prihvaćena kandidatura Šemsudina Mehmedovića koji danas nije ni doša na Kongres.

Od 1.200 delegata, protiv izbora Izetbegovića za lidera SDA glasalo je osam, a jedan se uzdržao od glasanja. Kongresu su prisustvovali ambasadori Turske i Kine, kao i ambasador Palestine koji je dobio ogroman aplauz.

Povodom Kongresa SDA u poruci Izetbegoviću predsednik Turske Redžep Taip Erdogan je istakao “izuzetne odnose BiH i Turske” za koje je, kako je naveo, zaslužan Alija Izetbegović (1925-2003), osnivač SAD i otac Bakira Izetbegovića.

Erdogan je ocenio da je da je stabilnost SDA važna za “potpuno predstavljanje Bošnjaka” i za zaštitu BiH. “Želim da znate da će se Turska uvek suprotstavljati svakoj nepravdi i bezakonju prema našoj braći Bošnjacima. Ovim mislima želim da Bog učini da naše bratstvo bude trajno, a naša ljubav večna”, poručio je predsednik Turske.

Izetbegović se posle pobjede obratio novinarima, govoreći o samoj stranci, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji. Najavio je odlazak, kako je izjavio, ratne generacije političara SDA i prebacivanje težišta na mlade. Za “protivkandidata Šemsudina Mehmedovića je rekao da je dobio “minornu podršku” koja bi ga trebala zabrinuti. “SDA nastavlja svojim putem. Mislim da bi mu bilo bolje da nije radio ono što je uradio. Optužio je SDA da su njene politike na tragu podjele Bosne i Hercegovine. To su teške riječi i nikada to nije govorio. Izgovorio je stvari koje nije trebao reći”, konstatovao je Izetbegović.

Komentarisao je odnos Sjedinjenih Američkih Država i SDA, smatrajući da su obje na “istoj liniji”. SAD i SDA su na istima linijama, za iste principe i vrijednosti. Za mene je bilo začuđujuće da je krenuo napad američkog ambasadora (Michaela Murphyja). Nisam razlučio prave razloge za to, osim nezadovoljstva kako sam se odnosio tokom pregovora. Ovoj zemlji SAD itekako trebaju, ali joj treba i SDA”, istakao je.

Ne očekuje da će se SDA vratiti na vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, ali očekuje povratak na vlast u pojedinim kantonima. Na pitanje da li je imao sastanak s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, odgovorio je da ga nije vidio i “Bog zna hoću li ga ikada vidjeti, sresti i razgovarati. U politici nikad ne reci nikad, ali…”

D. B./klix.ba