субота, јул 13, 2024

AUSTRALIJA: Zabranjena prodaja Jugo centra

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 17. februara 2024. – Poslije više od 60 godina, Jugoslovenski centar u Adelaidi, koji se od raspada zejedničke države preimenovao u Srbija i Crna Gora Centar, stavljen je na prodaju. Aukcija na kojoj bi se Centar prodao najboljem ponudiocu i koja se trebala održati danas u posljednji trenutak zabranjena je odlukom Vlade Južne Australije.

Po još nepotvrđenim vijestima došlo je do nesuglasica između manje grupe ljudi, koji su predstavljali upravu i velike većine članova kluba, koji su bili protiv prodaje želeći da klub koji je okupljao sve nacionalnosti zajedničke države Južnih Slovena koji žive u Adelaidi, nastavi sa radom.

Dosadašnji predsjednik, koji kao što saznajemo nije legalno biran već desetak godina, s obzirom da zbog poodmaklih godina nije više u mogućnosti da vodi Centar, bez da je obavijestio članstvo, želio je vrlo vrijednu zgradu s modernim namještajem prodati na aukciji, ali do toga nije došlo.

Vlada Južne Australije donijela je odluku o zabrani stavljanja na prodaju nepokretne imovine koje je u stvarnom vlasništvu zajednice a ne privatnih lica i zatražila održavanje skupštine Centra na kojoj bi članovi trebali da donesu odluku o budućnosti jedne godinama vrlo uspješne zajednice, jedine koja je okupljala sve nacije s prostora Jugoslavije, posebno poslije devedesetih godina prošlog vijeka i velikog useljeničkog talasa za vrijeme ratova.

Vasiljko Vukoje