недеља, април 14, 2024

Australija: Strah od novog rata u Evropi

Slične objave

Podeli

U centru  interesovanja u Australiji, razumljivo, nalazi se otvoreno prvenstvo Australije u tenisu Australian Open (AO), pogotovo što je prošlogodišnji pobjednik Rafael Nadal izgubio već u drugom kolu. Naši zemljaci na petom kontinentu goitovo su sigurni da će Novak Đoković  osvojiti deseti trofej i tako se izjednačiti s Nadalom na listi osvajača Grand slam ova – dvadeset i dva.

Novak je bez problema savladao Rafinog zemljaka Carballes Baena 6 :3,  6 : 4, 6 :0. Ostali naši predstavnici, osim Lasla Đerea, ispali su iz takmičenja.

Možda upravo zbog AO, naslov koji je objavljen prije dva dana u news.com.au, a koji je i naslov ovog javljanja, ostao je u sjenci, barem prosječnog Srbina u Australiji. U tekstu se navodi da su sukobi između Srbije i Kosova počeli 2008. godine kada Srbija nije priznala nezavisnost separatističke pokrajine, nakon dugogodišnjeg krvavog sukoba u kojoj je Srbija vojskom držala Kosovo pod svojom vlašću.

Nedavno, pred kraj prošle godine, eskalirao je sukob kada su Srbi sa sjevera Kosova tražili veću bezbjednost za desetine svojih sunarodnika poslije hapšenja policijskog službenika Dejana Pantića. Istovremeno, druga grupa Srba okupila se u Mitrovici na rijetkim protestima protiv Vučićevog režima, koji je po njima, glavni krivac za dešavanja na Kosovu i Metohiji. U međuvremenu Pantić je oslobođen iz zatvora i odveden u kućni pritvor, što je predsjednica Vjosa Osmani oštro osudila.

Temperaturu je podigao i nemili slučaj kada su pripadnici kosovske policije, bez razloga, ranili dva srpska dječaka od kojih je jedan star samo 11 godina, prenose news.com.au.

Autor navodi da je mobilizacijom srpske vojske na samoj granici s Kosovom, koju Srbija ne priznaje i zove je administrativnim prelazom, podsjetila na događaje u Ukrajini od prije skoro godinu dana, ali da slučaj Ukrajine ipak nije isti, jer KFOR operiše na Kosovu ispod mandata UN Rezolucije 1244. Vijeća Bezbjednosti, koja dozvoljava upotrebu sile u slučaju eskalacije sukoba.

Autor priloga zaključuje pisanje o ovoj temi s nadom da se novi rat u Evropi mora izbjeći i sve probleme rješavati dijalogom. Prošlost nas uči da je ovo nažalost puno lakše reći nego postići. Dilema a pomalo i strah ostaju, jer ovakve tekstove o događajima na Balkanu u medijima Australije nismo čitali u posljednjih dvadesetak godina.

V. V.

1 KOMENTAR

Comments are closed.