петак, јул 19, 2024

Australija: Paklene vrućine

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 10. marta 2024. – Posljednjih nekoliko dana Australija je u stanju kakvom je bila samo tri puta u martu za stotinu godina. Velike vrućine i preko 40 stepeni celzijusovih prijete mogućim požarima, posebno u tri države, Južnoj Australiji, Viktoriji i Tasmaniji.

U Viktoriji je proglašeno vanredno stanje s totalnom zabranom paljenja vatre napolju, a ista odluka očekuje su sutra u Adelaide, u kojoj je neradni dan zbog konjskih trka, koje će gotovo sigurno biti otkazane.

I dok su plaže pune, ulice su gotovo avetinski prazne, jer toplotni udar poremetio je svakodnevni život od samozapaljenja automobila do pucanja električnih kablova, a prava je sreća da se to dešava za vrijeme produženog vikenda jer je prvi radni dan u utorak kada se očekuje da će temperature pasti ispod 35 stepeni.

Posebnu pažnju javnosti izazvalo je potpuno uništenje automobila starog oko sto godina, koje se u garaži zapalilo i za tren izgorjelo.

Za vrijeme velikih vrućina veliku opasnost osim prirodnih požara zbog pojačanog vjetra predstavljaju i pojedinci koji iz njima poznatih razloga vole da bude palikuće, pa svake godine u Australiji izgore ogromne površine šuma i seoskih kuća, ali se nikada nije desilo da u nominalnoj jeseni budu ovako visoke temperature- Ali kako su klimatske promjene zahvatile čitav svijet, ovo nije veliko iznenađenje.

U ovoj priči iz crne hronike, ima i jedna dobra vijest. U posljednjih mjesec dana nije bilo nijednog smrtnog napada morskih predatora na plažama Australije, ali je, nažalost, u ogromnom porastu broj ubistava i broj, posebno mladih ljudi, poginulih u saobraćajnim nesrećama, a najčešći su uzroci brzina zbog vožnje u drogiranom stanju.

Penzioneri dobili formulare

Kako je Srbija, o čemu je Portal Forum već pisao, posljednja jugoslovenska država koja je potpisala sporazum o priznanju penzija s Australijom, ovih je dana Centrelink uputio hiljade obrazaca koje bi državljani Australije koji su u Srbiji radili prije emigriranja, ostvarili pravo na penziju, kako oni koji žive ovdje, tako i oni koji su se vratili u Srbiju.

A vjerovali ili ne i takvih ima! Potrebno je da istinitim podacima ispune formular i da ga proslijede na adresu koju su dobili u prilogu pisane pošiljke. Ako sve bude teklo po planu, prvi penzioneri u Australiji mogli bi da prime svoju zarađenu penziju u Srbiji, do kraja ove godine.

V. Vukoje