субота, април 20, 2024

Australija: Državni službenici mogu da rade od kuće do kraja radnog vijeka

Slične objave

Podeli

Državni službenici u Australiji do kraja radnog vijeka mogu raditi od kuće, što je velika pobjeda Sindikata koji je potpisao sporazum s nadležnim državnim organima. Rad od kuće postao je vrlo popularan, a i jedini način rada za vrijeme korone i toliko se udomaćio da je sada i formalnopravno postao najčešći oblik rada u državnim službama.

Po sporazumu koji je potpisan ovih dana, zaposleni u državnim službama iamju parvo tražiti fleksibilno radno vrijeme, uključujući i rad od kuće onoliko sati koliko žele. Ovaj sporazum vrijedi ya preko sto hiljada javnih službenika u Južnoj Australiji, za zaposlene u vladi Južne Australije ali i za privatni sektor.

Ova odluka dolazi pomalo neočekivano, pogotovo jer je bivši premijer Viktorije  Jeff Kennett predložio da oni koji rade od kuće trebaju imati niže plate, a opozicioni lider u Južnoj Australiji David Speirs prije nekoliko dana rekao je da je rad od kuće za vrijeme COVID 19 bio vrlo koristan, ali i da je ostavio negativan trag na mnoge male biznise.

Grip ubija djecu

Jedna od najhladnijih zima u Australiji prouzrokovala je veliki broj bolesnih od gripa, koji je po izvještaju Južnoaustralijskih medicinskih stručnjaka vrlo opasan posebno za djecu i mole roditelje da vakcinišu djecu. Da roditelji razloga za brigu imaju govore upravo objavljene vijesti da su u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu preminule dvije djevojčice u dobi od 11 i devet godina.

Glasnogovornik Organizacije za zdravstvo u Adelaide upčozorio je javnost da grip može da dovede do ozbiljnih bolesti kod male djece, uključujući dijabetis te dišne i srčane probleme.

Najbolji način da se spriječi pandemija gripa je vakcinacija, koja se ionako godinama besplatno daje, poručuju medicinski stručnjaci.

Istovremeno, upozoravaju da se grip u zimskim mjesecima očekuje u drugim djelovima svijeta.

V. V.