четвртак, мај 23, 2024

Ana “severnokosovka”

Slične objave

Podeli

Dragan Banjac

Još u petak su medijumi (što bi rekao Svetislav Basara) javili da će sutra, u ponedeljak, 5. septembra/rujna gospoja koja se u svom poslu pita k’o ijan s gaćama posetiti “Kosovo i Metohiju”. Vest (jedna od njih) glasi ovako: Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boraviće u ponedeljak, 5. septembra u jednodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji.

Tu sam namerno pretesterisao vest koja dalje kaže “i tom prilikom obići će Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić”, najavljeno je iz … Pomislih u prvi mah da je vest sročena u ambasadi Kosova u Beogradu, ali nije nego u nekakvoj kancelariji za Kosovo i Metohiju. Jedan lični špijun iz redova vlasti koji nije baš u prvom ešalonu rekao mi je nedavno da se oni koji govore i pišu samo Kosovo ne mogu pisati u dobre srpske patriote i da obavezno, valjda dok ga ON ne prizna, mora da se govori i piše i dodatak – i Metohija.

Dalje stoji da je poseta predsednice Vlade Republike Srbije Kosovu i Metohiji najavljena u četvrtak, 1. septembra, 72 sata pre realizacije posete, u skladu sa Sporazumom o zvaničnim posetama. Ovo poslednje nije (mi) baš najjasnije. Kakav Sporazum o zvaničnim posetama, kome se goropadna Brnabić najavljivala. Evo i (nepotrebnog) pojašnjenja: Zar ona, kako to govori njen šef, ne ide na deo svoje, srpske teritorije? I čemu najavljivanje posete i odobrenje od onih koje ni ona ni njen šef ne priznaju. Kako sad Aljbin Kurti treba da joj da ferman da ide na Njeno i Njegovo Kosovo. (I Metohiju!, zaboravih).

Zanimljiva je formulacija prirode Anine posete.Kaže se da ima (tu je i ono famozno, kod nepismenih Srba obavezno za) cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na KiM. Ti bokca!

Čankolizi se utrkuju da istaknu značaj ove beznačajne Anine ekskurzije. “Dolazak premijerke Brnabić za Srbe znači mnogo, jer šalje poruku da naš narod nije sam i da će uvek uz sebe imati svoju državu”, izjavio je za Monstrum iz Takovske ulice (RTS) izvesni Goran Rakić, predsednik Srpske liste, čovek koji u toj listi glumata isto ono što premijerka glumata u Nemanjinoj ulici. Jer ta lista, gospodin koji se odziva na Goran Rakić (i ubogi severnokosovski Srbi), sve je to u šakama dvojice bandita planetarnog već značaja koje On štiti.

Premijerka Brnabić posetu počinje u Kosovskoj Mitrovici, obilaskom prvog multimedijalnog centra na severu Kosova i Metohije i Duhovne akademije. Nakon toga, posetiće manastir Banjska gde će je dočekati vladika Teodosije, čelnici opštine Zvečan i predstavnici Srba. U Leposaviću će obići nekoliko domaćinstava, kako ugroženih, tako i onih koji su napravili velika porodična gazdinstva. Kod premijerke mi (da citiram brojne prijatelje, što je i moj stav, sve smeta osim što je – Hrvatica. I možda joj je to jedini kvalitet. Ali slati ovu ženu da se klanja mantijašima po Kosovu možda, ipak, nema mnogo smisla.

Nadalje, kakva je to poseta Kosovu and Metohiji a da se ne ode u Prištinu ili “carski” grad Prizren? Rubna, samo malo po severu, što je još uvek, makar ne zadugo, “naše”. Mada politika ima svoje uzuse imam manje zmerke Aljbinu Kurtiju. Zašto je dozvolio da do ove posete dođe, zašto nije isključio Petra Petkovića i zašto je nije pozvao da dođe i u Prištinu.

Dan pred posetu Kurti je izjavio je da se nada da se premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete Kosovu neće ponašati kao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković, “koji kada posećuje Kosovo daje izjave koje izazivaju tenzije i podele”. On se nada “da će posete zvaničnika doprineti slobodi kretanja uopšte” i dodaje (!) da je zahtev za posetu Brnabić usledio nakon što je Vlada Kosova zatražila da se dozvoli poseta zamenika premijera Besnika Bisljimija i ministra prosvete Arberie Nagavci Preševu, Medveđi i Bujanovcu. (Sic!)

Pitanje za gospođu premijerku: Ima li Srba južno od Ibra, kako se to kaže, u delu Kosova koji u potpunosti kontroliše prištinska administracija. Pretpostavljam da ona to zna, ali šef joj je odredio rutu.

Da je imala petlju (zato što je nema i treći put je mandatarka) da ode i do glavnog grada Kosova to bi bilo već nešto. Ovako ostaje “Ana severnokosovka”.