среда, фебруар 28, 2024

AKS: Zloupotreba ovlašćenja organa državne vlasti nedopustiva

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. jula 2021. – Advokatska komora Srbije (AKS) navodi u saopštenju za medije da je tražila od Dejana Carevića, direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da preispita okolnosti pod kojima je u pritvorskoj jedinici beogradskog Okružnog zatvora, snimljen razgovor osumnjičenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sa njihovim advokatom.

“Poverljiv razgovor sa braniocem je neprikosnoveno pravo okrivljenog koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Organi državne vlasti dužni su da se uzdrže od preduzimanja radnji kojima se ovo pravo okrivljenog povređuje i to, pre svega, u situaciji kada je okrivljeni lišen slobode”.

AKS je reagovala nakon što je Dragan J. Vučićević, vlasnik i glavni urednik lista Informer,  pročitao je prošlog četvrtka na televiziji Pink transkripte navodnih razgovora Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihovog advokata Dragana Lazarevića u kojima ih advokat savetuje da “izmisle” da su se sastajali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upozorili su da bi u slučaju da se utvrdi da su objavljeni transkripti istiniti, “to značilo da se razgovori pritvorenika i njihovih branilaca u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu snimaju u cilju upoznavanja sa sadržinom poverljive komunikacije”. “Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odgovorna je za obezbeđenje potrebnih uslova za nesmetano opštenje advokata sa pritvorenim licima i licima koja su lišena slobode. Svako narušavanje prava na poverljiv razgovor predstavljalo bi ne samo flagrantno kršenje osnovnih prava okrivljenih, već i zloupotrebu ovlašćenja organa državne vlasti”, naveli su iz AKS-a.

Advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Dejan Lazarević izjavio je da je od početka znao da se razgovori sa njegovim klijentima snimaju, a da će detaljnije o transkriptu dva navodna razgovora koje je sinoć na Pinku pročitao vlasnik Informera Dragan Vučićević govoriti kada se istraga završi. On ističe da su objavljeni transkripti “netačni” i da je on svoje klijente savetovao da “isključivo govore istinu”.

M. M.