среда, јул 24, 2024

Afganistanci podržavaju šerijat, kamenovanje, rezanje ruku…

Slične objave

Podeli

Zašto su talibani zauzeli Afganistan u samo 10 dana silovite ofenzive, brže nego što su ga Amerikanci i Britanci zauzeli u invaziji 2001. godine? I zašto je dvadeset godina dug rat, u kojem je SAD potrošio više od dva bilijuna dolara, od čega više od 80 milijardi dolara za naoružavanje i obuku afganistanske vojske i policije, nakon američkog povlačenja završio takvim katastrofalnim porazom?

O prvom pitanju već smo opširno pisali. Iako je odgovor na to pitanje složen i podložan različitim interpretacijama, odgovor na drugo pitanje još je složeniji i višeznačniji.

Jedno od objašnjenja koje se sve više javlja u javnom prostoru je ono da afganistanski narod očito podržava talibane ili ih barem preferira nad donedavnom međunarodno priznatom demokratskom vladom u Kabulu.

Prema anketi iz 2019., Afganistanci smatraju talibane prijetnjom

Je li zaista tako, teško je reći. Ankete koje su dostupne, kao anketa The Asia Foundationa, ne upućuju na znatnu podršku talibana među Afganistancima – upravo suprotno. Prema velikoj anketi ove zaklade, među Afganistancima iz 2019. godine, 65.6% ispitanika odgovorilo je da ne bi glasalo za predsjednika koji bi sklopio mirovni sporazum s talibanima ako se žene više ne bi mogle školovati ili izlaziti iz kuće.

Njih čak 93.1% odgovorilo je da osjeća strah pri susretu s talibanima, a njih 68.9% da talibani predstavljaju najveću prijetnju sigurnosti. Njih 85.1% odgovorilo je da nema simpatija prema talibanima. Ipak, čak 88.7% ispitanika odgovorilo je da podržava mirovne pregovore s talibanima.

Bitno je napomenuti da je anketa provedena uživo nad 17.812 Afganistanaca, od čega 49% žena, tako da su i njihovi stavovi ravnopravno zastupljeni.

S druge je strane velika anketa Pew Research Centera iz 2013. godine, koja je provedena u 39 zemalja s muslimanskom većinom ili znatnom manjinom, na 38 tisuća muslimanskih ispitanika.

Prema anketi iz 2013., čak 99% Afganistanaca podržava šerijat kao državni zakon

A prema toj anketi, nevjerojatnih 99% ispitanika – dakle, gotovo svi – smatra da šerijat, odnosno islamsko pravo, treba biti službeni zakon. Njih 73% vjeruje da je šerijat riječ Božja koja je otkrivena čovjeku, a 67% vjeruje da postoji samo jedan ispravan način tumačenja šerijata.

61% afganistanskih ispitanika odgovorilo je da bi se šerijat trebao primjenjivati nad svim građanima, a ne samo nad muslimanima. Naravno, interpretacije oko toga kako se točno šerijat treba primjenjivati općenito se razlikuju među muslimanima diljem svijeta, ali čak 81% Afganistanaca podržava fizičko kažnjavanje u sklopu šerijata – takozvani hudud – za zločine poput pljačke. A kazna koja je po šerijatu predviđena za pljačku je – rezanje ruke.

Osamdesetpet odsto ih podržava kamenovanje žena zbog preljuba i smrtnu kaznu za bivše muslimane

Još veći postotak Afganistanaca u ovoj anketi, njih 85%, podržava kamenovanje žena do smrti kao kaznu za preljub, kako je predviđeno šerijatom. Jedva nešto manji udio, 79% ispitanika, podržava smrtnu kaznu za one koji napuste islam.

Također, 78% Afganistanaca slaže se s tim da islamski, odnosno šerijatski suci razrješavaju obiteljske sporove i one oko nekretnina. Zanimljivo, njih 88% vjeruje da postojeći zakoni u Afganistanu već uvelike slijede šerijat. Inače, puni naziv države koja je utemeljena 2004. godine uz američku podršku, a koja sad više ne postoji, je Islamska Republika Afganistan, čiji je ustav već djelomično utemeljen na Kuranu i šerijatu.

Usto, postotak Afganistanaca koji smatraju da je korištenje bombaša samoubojica u obranu islama ponekad opravdano također je porazan – 39%.

Skoro dvije trećine ih podržava ubojstva iz časti

Šezdeset odsto Afganistanaca, prema anketi Pew Researcha, smatra da su ubojstva žena zbog “časti”  (prvenstveno kad žena “obeščasti” obitelj preljubom, seksualnim odnosima prije braka ili odbijanjem braka iz dogovora) ponekad opravdana, a 59% ih podržava i pogubljenje muškaraca koji su uhvaćeni u preljubu.

Samo 30% Afganistanaca smatra da žena ima pravo sama birati hoće li nositi maramu (odnosno hidžab ili burku) ili ne, a njih 95% smatra da je propovijedanje i širenje vjere među nevjernicima vjerska dužnost.

Ova je anketa također provođena nad muškarcima i ženama, ali istraživači naglašavaju da je uzorak imao neproporcionalno visok udio muškaraca zbog praktičnih poteškoća pri intervjuiranju žena u nekim dijelovima zemlje. Teško je reći bi li postoci bili znatno drukčiji da je uzorak bio potpuno reprezentativan i zbog čega su ovi rezultati u određenom proturječju s rezultatima ankete The Asia Foundationa.

Talibani su provodili strogi šerijat na vlasti: Bičevali, kamenovali, strijeljali…

Podsjetimo, talibani su provodili mnoga od ovih islamsko-fundamentalističkih pravila i načela dok su bili na vlasti prvi put, od 1996. do 2001. U roku od mjesec dana od svrgavanja komunističkog diktatora Muhameda Nadžibulaha, talibani su na ulice poslali “moralnu policiju”, koja je nadgledala slijeđenje šerijatskog zakona.

Muškarci su bili prisiljeni puštati bradu. Žene su morale nositi burke, odjevni predmet koji prekriva cijelo lice i tijelo. Škole za djevojčice starije od deset godina zatvorene su.

Žene koje bi na javna mjesta izašle bez pratnje muške osobe mogle su biti premlaćene. Nogomet je bio zabranjen, kao i fotografija, televizija, kino i glazba; osim one vjerske naravi. Uvedene su već spomenute hudud kazne poput amputacije ruku, bičevanja i kamenovanja.

Talibanska vlada održavala je zloglasna javna pogubljenja na stadionu Gazi u Kabulu, a jednako zloglasno je i njihovo uništenje velikih kipova Bude u Bamijanu, starih 1500 godina, zbog “idolopoklonstva”.

Dvosmislene poruke nakon povratka na vlast

Kako će izgledati talibanski režim sad kad su opet na vlasti, još uvijek nije potpuno jasno, budući da šalju prilično dvosmislene poruke. S jedne strane, naglašavaju da će se prava žena štititi, ali “u sklopu šerijatskog zakona”, kako je danas izjavio njihov glasnogovornik na prvoj press-konferenciji, te da će se i dalje moći obrazovati i raditi u nekim sektorima.

S druge strane, talibanski sudac nedavno je u razgovoru za BBC dao do znanja da talibani ne misle odustati od svojih okrutnih i barbarskih metoda kažnjavanja u skladu s fundamentalističkim tumačenjem šerijata.

“U našem šerijatu je jasno, za one koji imaju spolne odnose i nisu u braku, bilo da se radi o djevojci ili mladiću, kazna je 100 udaraca bičem u javnosti. A za onoga koji je oženjen, moraju ga kamenovati do smrti … Za one koji kradu: ako se to dokaže, onda mu treba odrezati ruku”, rekao je sudac Hadži Badrudin.

(Index.hr)