петак, октобар 18, 2024

Kraljevski par stiže u posjetu Australiji

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 17. oktobar 2024. – Kralj Čarls i kraljica Kamila stižu danas u službenu posjetu Australiji ali na ceremoniji dočeka neće biti predsjednika vlada ni jedne od šest saveznih država koje sačinjavaju Australiju.

Kraljevski par će biti dočekan na ceremoniji u zgradi Parlamenta, ali bez premijera pojedinih država. Monarhistički pokret izrazio je javno negodovanje zbog nedostatka poštovanja prema kruni. Lideri država brane svoje nedolaske ranijim obavezama i učešćem u predizbornim aktivnostima.

Ovo je prva posjeta kralja Čarlsa poslije njegovog krunisanja 2022. godine, a po mišljenju mnogih analitičara,mogla bi biti i posljednja. Kraljevski par vikend će provesti u Sidneju, a u ponedjejak će se susresti s premijerom Tonijem Albanezijem, istaknutim političarima i predstavnicima brojnih zajednica.

Pokret za Republiku ne protivi se dolasku kralja, ali očekuje da će uskoro biti organizovan novi referendum koji će definitivno potvrditi prekidanje svih veza s kraljevskom familijom Ujedinjenog kraljevstva i da će većina Austalaca odlučiti da živi u nezavisnoj republici.

Posljednji referendum održan je prije 22 godine i Australci su neznatnom većinom glasali da i dalje njihova država bude dio Ujedinjenog kraljevstva.

Kralj Čarls teško je bolestan i njegov boravak u Australiji biće pod strogom kontrolom medicinskog osoblja koje putuje s njim.

V. Vukoje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.