среда, октобар 16, 2024

SDA: Nedopustivo Šmitovo izjednačavanje Mladića i Izetbegovića

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 15. oktobra 2024. (Beta) – Stranka demokratske akcije (SDA) nazvala je skandaloznom i uvredljivom izjavu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijana Šmita da u udžbenicima istorije u Bosni i Hercegovini ne bi trebalo da budu ni fotografije Ratka Mladića, kao ni Alije Izetbegovića.

“Nedopustivo je ova dva imena spomenuti u istoj rečenici i izjednačavati u bilo kojem kontekstu”, saopštili su iz SDA.

Naveli su da je ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić “ratni zločinac, pravosnažno osuđen na doživotni zatvor” u Hagu za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge teške oblike ratnih zločina i da će tako “zauvek biti upamćen.”

“Sa druge strane, Alija Izetbegović je bio predsedavajući Predsedništva BiH, države koja se branila od agresije, vrhovni komandant njene časne armije i lider koji je i u najtežim ratnim vremenima insistirao na poštovanju međunarodnih konvencija, zaštiti civilnog stanovništva, ljudskih prava i demokratskih vrednosti”, naveli su iz SDA.

Ocenili su da “sve ovo zna Šmit” i da je stoga njegova izjava “posebno uvredljiva.”

“Posle suspenzije Ustava i isključivanja bošnjačkog potpredsednika Federacije BiH iz procesa formiranja vlasti, Bošnjacima i bosanskim patriotama se sada poređenjem njihovih velikana sa ratnim zločincem pokušava oduzeti i ono što im je najsvetije – čast i obraz”, istakli su iz SDA.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.