уторак, септембар 24, 2024

Kurti: Napad u Banjskoj je bio teroristički akt agresije na teritorijalni integritet Kosova

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 24. septembra 2024. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Banjskoj da je prošlogodišnji napad naoružane grupe lokalnih Srba na kosovsku policiju u tom selu, “teroristički akt agresije na teritorijalni integritet Kosova” a da su oni koji stoje iza tog napada, “spremni za širi i duži sukob”.

Kurti je ocenio da su dešavanja u Banjskoj od 24. septembra prošle godine predstavljala “plan napada na Kosovo” iza kojih, po njegovim rečima, stoje paravojne, terorističke formacije koje je finansirala i kojima je rukovodila Srbija.

Aljbin Kurti (Foto: friendsofkosovo.com)

“Bila je to agresija na državni suverenitet, teritorijalni integritet, mir, bezbednost i ustavnost”, rekao je Kurti novinarima pošto je u Banjskoj otkrio tablu s nazivom ulice koja nosi ime Afrima Bunjakua, policajca ubijenog u oružanom sukobu u tom selu na severu Kosova.

Vlada Kosova sinoć je odlučila da jednu ulicu u selu Banjska nazove po policajcu ubijenom u oružanom sukobu 24. septembra prošle gine.

“Narednik kosovske policije Afrim Bunjaku je sa svojim kolegama bio na mestu gde su paravojne, terorističke formacije kojima je dirigovala Srbija i koje su prethodno unele dosta oružja za širi i duži sukob, spremale zamku kako bi ubile naše policajce. Iz konfiskacija oružja i municije koje je izvršila policija u Zvečanu i šire, proizilazi da je zaplenjena velika količina oružja”, rekao je Kurti.

U oružanom sukobu u Banjskoj ubijen je policajac Afrim Bunjaku a jedan pripadnik kosovske policije je ranjen. Tokom razmene vatre poginula su i tri napadača.

Odgovornost za oružani napad je preuzeo bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radojčić.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo optužnicu protiv Radoičića i još 44 osobe koji su osumnjičeni za terorizam, pranje novca i finansiranje terorizma kao i za “teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.