петак, септембар 20, 2024

Južna Australija: Zabranjeni mobilni telefoni tokom vožnje

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 19. septembra 2024. – Poslije tri mjeseca probe od danas će se u Južnoj Australiji početi primjenjivati Zakon o zabrani upotrebe mobilnog telefona u vozilima s kaznom od 678 AUS dolara za prekršitelje.

Na svim važnijim cestama Adelaide, Alis Springa, Port Linkolna, Port Pirija i Vajale, postavljene su kamere koje registruju svaku upotrebu mobilnog telefona, pa i onda kad ga slučajno ili ne prebacite iz ruke u ruku, odnosno kad ga dotaknete. Na ovaj način Vlada Južne Australije pokušava smanjiti veliki broj poginulih na cestama zbog upotrebe mobilnih telefona na bilokoji način prilikom vožnje.

Godinama postoje oštre kazne za nesavjesne vozače koji razgovaraju dok voze, ali kako sankcije nisu utjecale na smanjenje broja smrtnosti, novim će se novčanim kaznama i oduzimanjem tri poena, od mogućih 12, pokušati poboljšati sigurnost na cestama.

Zanimljivo je, prema izvještaju policije Južne Australije, da je za vrijeme probnog roka, pismo upozorenja poslato na adrese više od 68 hiljada vozača, a kao kuriozitet navode da je jednom mobilnom zavisniku odnosno ljubitelju poslate 33 čak opomene.

V. V.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.