четвртак, септембар 19, 2024

Vuletić: Ako 12 ‘rafala’ ne budu u funkciji jedinstvenog bezbednosnog sistema (EU i NATO) kupovina je beznačajna

Slične objave

Podeli

Francuski predsednik Emanuel Makron vratio se u Pariz a prijateljstvo dve države, dva naroda i dovjice predsednika ostaje osnaženo i uveličano, rekla je u uvodu Usijanja voditeljka Kurir TV Silvija Slamnig. Govor na srpskom, pisanje na ćirilici, sećanje na istorijski savezništvo…

Potpisano je 12 sporazuma, dogovorena je kupovina aviona “rafal” u vrednosti od 2,7 milijardi evra, otvorene su teme o nuklearnoj energiji, veštačkoj inteligenciji, a po pitanju evrointegracija francuski predsednik je bio izričit: Evropskoj uniji i njenim zemljama je potrebno da imaju “jednu snažnu i demokratsku Srbiju”.

O odjecima i rezultatima ove posete govore Dimitrije Milić, politikolog, Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

Poredeći posetu 2019. godine i ovu, Vuletić kaže da se iskreno obradovao poseti francuskog predsednika, posebno sam se obradovao njegovoj centralnoj poruci – da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji (EU) i da Unija drži širom otvorena vrata za Srbiju. I predsednik Francuske kao jedan od najmoćnijih ljudi EU nam je poručio: Od vas zavisi kada ćete i da li ćete ući u EU.

Vuletić kaže da je to najbolja moguća poruka “jer se ovde vodi kampanja, sa svih strana, da nas je Unija napustila… Predsednik GDF je mišljenja da je do preokreta u stavu i Makrona i Francuske, i većine lidera EU oko proširenja nije došlo nakon agresije Rusije na Ukrajinu…

“Politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić nije najsrećnija ni za građane Srbije. Može on kupovinom ‘rafala’ da stabilizuje neki svoj odnos sa Zapadom na neko vreme (kupovina vremena), ali ako ovih 12 ‘rafala’ ne budu u funkciji jednog jedinstvenog bezbednosnog sistema (misli se na EU i NATO pakt) kupovina je beznačajna”.

Ukoliko su ti avioni kupljeni da bi se ratovalo onda nam nije dovoljno ni 112 ‘rafala’, kazao je Vuletić.

O pogrešnoj politici srpskih vlasti posle atentata na Zorana Đinđića (Borisa Tadić, Vojislava Koštunice…) o nekorektnom odnosu Beograda prema srpskoj zajednici na Kosovu… pogledajte u video prilogu Kurir TV.

D. B.