петак, септембар 20, 2024

Inicijativa Partizanka traži od vlasti Srbije da oslobode aktivistu kojem preti izručenje Minsku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. avgusta 2024. – Inicijativa za podršku beloruskim političkim izbeglicama Partizanka zatražila je od vlasti Srbije da hitno puste na slobodu beloruskog novinara i aktivistu Andreja Gnjota, o čijem izručenju Minsku će sutra odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

Partizanka je navela da je na njen poziv od 22. do 25. avgusta održana međunarodna akcija podrške Gnjotu u 34 grada u 17 zemalja, gde su stotine ljudi protestovale ispred ambasada Srbije, uz fotografisanje sa porukom da beloruski aktivista mora da bude oslobođen.

“Režim (beloruskog predsednika) Aleksandra Lukašenka je jedan od najokrutnijih i najrepresivnijih režima sveta, koji sistematski muči i ubija svoje neistomišljenike. Niko ne sme biti izručen njemu ni pod kojim izgovorom. Zahtevamo da Andrej bude hitno pušten na slobodu i računamo na to da će sprski sud postupiti u skladu sa pravom i pravdom i konačno odbiti zahtev o izručenju”, navela je Partizanka.

Viši sud u Beogradu doneo je nepravosnažnu odluku o izručenju Belorusiji Gnjota, borca za demokratiju koji je u oktobru 2023. uhapšen na aerodromu u Beogradu tokom proputovanja. Apelacioni sud u Beogradu sutra će od 11.00 odlučivati o izručenju u drugostepenom postupku.

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je prošle nedelje pozvao sve građane, nevladine organizacije i medije da podrže borbu Gnjota “za život i slobodu”, navodeći da je praksa proterivanja i izručenja, koju praktikuje aktuelna vlast, u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i domaćim zakonima.

Gnjot je prošle nedelje izjavio da desetomesečni pritvor u Srbiji, tokom kojeg je sedam meseci proveo u teškoj izolaciji u Centralnom zatvoru u Beogradu, predstavlja “beskrajnu noćnu moru”.

“Ovo je poslednja šansa da spasim svoj život. Svakodnevno smo se borili za moju slobodu, i sada je jasno da samo naši zajednički napori, uz politički i medijski pritisak, mogu pomeriti moj slučaj napred. Ročište će biti javno i otvoreno za sve. Sloboda i pravda nisu prazne reči. Borim se za njih i za svoj život. Vaša pomoć ga može spasiti. Molim vas da dođete i pružite mi podršku u ovom najvažnijem trenutku”, naveo je beloruski aktivista.

D. B.