недеља, септембар 29, 2024

Asanž na putu za Australiju

Slične objave

Podeli

ADELAIDE, 25. jun 2024. – Poslije trinaest godina zatočeništva, osnivač “Vikiliksa” Julian Asanž,(52) najpoznatiji zapadni politički zatvorenik, oslobođen je iz britanskog zatvora Belmarsh i nalazi se u avionu na putu za Australiju.

Optužen od SAD da je u javnost iznio tajne podatke o zločinima američkih vojnika u Avganistanu i Iraku, a za što mu je po američkom zakonu prijetila smrtna kazna, Asanž se nagodio sa tužilaštvom SAD da prizna krivicu i da bude oslobođen daljnjeg izdržavanja kazne.

Asanž je prvo iz Londona odletio na američku teritoriju u Pacifiku, Marina Island (Ajland), da ne bi kročio na američko kopno, poslije kratkog obraćanja sudu i priznanju krivice, istim avionom odletio je za Australiju, odnosno za rodni Taunswil, u Kvinslendu.

Predsjednik vlade Australije Entoni Albaneze obratio se javnosti ne skrivajući oduševljenje što je Julian Asanž slobodan čovjek i koji se vraća porodici u Australiji. Njegova familija prezadovoljna je što je njegova pravna bitka konačno završena i što će moći da provodi vrijeme s dva mala sina koja je dobio za vrijeme boravka u zatvoru.

Brat gospodina Asanža, Steven, izrazio je nadu da će njegov slavni brat neko vrijeme nestati iz javnosti i da će uživati u odmoru u prekrasnim šumama Kvinslenda.

V. V.