среда, октобар 2, 2024

RAT U UKRAJINI Teške borbe na novom frontu. Rusi bijesni na Srbiju: “Sramotno”

Slične objave

Podeli

Index Vijesti, Hina

NA SJEVERU Ukrajine vode se žestoke bitke nakon iznenadnog ruskog prodora koji je započeo u petak. Otad je evakuirano više od 6000 ljudi iz Harkivske oblasti. Ukrajina već neko vrijeme očekuje rusku ljetnu ofenzivu. Jedan od scenarija je i mogući pokušaj zauzimanja Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Prema tvrdnjama Moskve, ruske snage su zasad osvojile devet sela u blizini granice. Većina napada je usmjerena na grad Vovčansk, čiji pad bi ruskim snagama značajno olakšao daljnji prodor na sjeveroistoku Ukrajine. Rusi ga doslovno pretvaraju u prah i pepeo.

Putin neočekivano smijenio Šojgua

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, priopćio je Kremlj.

Putin želi da Šojgu, ministar obrane od 2012. godine i njegov dugogodišnji savjetnik, postane tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti – gdje će zamijeniti trenutnog čelnika Nikolaja Patruševa – te da preuzme odgovornost za vojno-industrijski kompleks, objavio je Kremlj.

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad devet pograničnih sela u Harkivu

Rusija je preuzela kontrolu nad najmanje devet pograničnih sela u Harkivu, priopćila je njezina vojska. Ukrajina je rekla da odbija napade i da se bori za kontrolu naselja na koja Rusija polaže pravo. Snage Vladimira Putina tijekom vikenda su žestoko napadale sjeveroistočnu ukrajinsku regiju. Vojnici su ušli u petak, otvorivši novu frontu i prisilivši tisuće Ukrajinaca da napuste grad Vovčansk. Nekoliko ruskih medija, uključujući Mash i Readovku, objavili su da su moskovske trupe ušle u Vovčansk.

Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu

Rusija je uspjela otvoriti novu frontu u sjeveroistočnoj Ukrajini zbog kašnjenja u opskrbi zapadnim oružjem, tvrdi čelnik napadnute regije. Oleg Siniehubov, guverner Harkiva, odbacio je kritike o navodnom nedostatku ukrajinskih utvrda na granici s Rusijom, inzistirajući na tome da je obrana jaka.

Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete

Ruski protuzračni sustavi uništili su 16 projektila i 31 dron koje je noćas na ruski teritorij lansirala Ukrajina, uključujući 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je sinoćnjem ukrajinskom napadu na to područje poginulo 15 ljudi.

Glavni stožer: Rusija je izgubila 484.030 vojnika od početka rata

Rusija je izgubila 484.030 vojnika u Ukrajini od početka rata 24. veljače 2022., izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Ovaj broj uključuje 1740 žrtava koje su ruske snage pretrpjele samo tijekom proteklog dana.

Prema izvješću, Rusija je također izgubila 7485 tenkova, 14.417 borbenih oklopnih vozila, 16.878 vozila i spremnika za gorivo, 12.487 topničkih sustava, 1070 višecevnih lansernih raketnih sustava, 797 sustava protuzračne obrane, 350 zrakoplova, 325 helikoptera, 9936 dronova, 26 brodova i čamaca i jednu podmornicu.

Olena Zelenska (Foto: index.hr)

Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni

PRVA dama Ukrajine Olena Zelenska stigla je jučer u Beograd, u prvi posjet nekog visokog ukrajinskog dužnosnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može iščitati i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njezinog tradicionalnog saveznika.

Vijest o posjeti supruge Volodomira Zelenskog Srbiji prenijeli su gotovo svi veliki ruski mediji. Na portalu ruske državne novinske agencije Ria Novosti ova vijest je četvrti najčitaniji tekst. Sudeći po komentarima, Rusi nisu oduševljeni.

“Sramotno” i “Ovo je odvratno, ovo je odvratno ponašanje ‘prijatelja’ Rusije”, dva su najpopularnija komentara.

Zašto je Putin smijenio Šojgua?

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je smijeniti svog dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua s mjesta ministra obrane. Zašto?

Napadi na Sumi, ima mrtvih i ranjenih

Ruske snage napale su jučer devet naselja u Sumskoj oblasti, ubivši jednu osobu i ranivši dvije, izvijestila je vojna uprava Sumske oblasti.

Na meti su bile zajednice Sumi, Znob-Novhorodske, Miropilija, Bilopilija, Krasnopilija, Velika Pisarivka, Esman, Seredina-Buda i Shalihine. U selu Krasnopilija jedna je osoba poginula, a još dvije su ozlijeđene u odvojenom ruskom topničkom napadu. Ukupno je zabilježeno 157 eksplozija u 26 odvojenih napada na regiju.

Bivši obavještajac: Ovo je značajan Putinov potez

Bivši MI6-ov obavještajac Christopher Steele, koji je vodio odjel za Rusiju između 2006. i 2009. godine, rekao je za Sky News da Putinovu smjenu Šojgua uzima s dozom opreza.  “Čini mi se da je vjerojatno razlog zašto je odabrao Belousova to što on zapravo nije nikakav igrač u sustavu ili bilo kakva prijetnja Putinu”, dodao je.

Dodao je da imenovanje Petruševa može nagovijestiti nestabilnost točno ispod Putina u najvišem vodstvu Rusije. “Većini nas koji promatramo Rusiju već je neko vrijeme bilo jasno da Patrušev postavlja svog sina Dmitrija, koji je sadašnji ministar poljoprivrede, da bude Putinov nasljednik na mjestu predsjednika”, rekao je.

“I bilo je nekih naznaka da je došlo do ozbiljne nestabilnosti na vrhu u Rusiji posljednjih mjeseci… tako da mislim da je ovo zaista vrlo značajan Putinov potez.”

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga: Bitka za Vovčansk u tijeku, Rusija postigla taktički uspjeh

U tijeku su borbe za Vovčansk u Harkivskoj oblasti, dok ukrajinske trupe pokušavaju odbiti pokušaj Rusije da zauzme grad, izvijestio je rano jutros Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. “U ovom trenutku neprijatelj ima taktički uspjeh u borbi za Vovčansk”, stoji u priopćenju Glavnog stožera na društvenim mrežama.

Posljednjih dana Vovčansk je postao ključna meta nove ruske ofenzive, nakon što je Rusija 10. svibnja pokrenula pokušaj proboja u Harkivskoj oblasti.

Glavni stožer rekao je da pokreće obrambenu operaciju kako bi zaustavio rusko napredovanje koje je probilo obranu Ukrajine. U to područje se upućuju dodatne rezerve kako bi se “stabilizirala situacija”. “Naši branitelji provode obrambene operacije, nanose neprijatelju štetu, koriste bespilotne sustave za izviđanje i precizne udare kako bi nanijeli maksimalne gubitke”, dodaje se.

Glavni stožer Ukrajine rekao je da je više od 100 ruskih vojnika ubijeno tijekom 12. svibnja usred teških borbi za grad. Više od pet ruskih bataljuna trenutno pokušava napredovati prema gradu.

U tijeku su borbe za granična naselja “sive zone” Strileča, Pilne i Borisivka, kao i u sektorima Olinjkove i Ohirtseve, rekao je Glavni stožer. Navedena naselja leže uz granicu Harkivske oblasti s Rusijom.

“Operativna situacija ostaje teška i dinamično se mijenja u smjeru Harkiva”, izvijestio je Glavni stožer.

Vovčansk je prethodno oslobođen od ruske okupacije tijekom ukrajinske munjevite protuofenzive u rujnu 2022.

Ekonomist s malo vojnog iskustva pod sankcijama, novi ministar obrane

Imenovanje Belousova, civilnog dužnosnika zbog njegovih ekonomskih sposobnosti, umjesto ratnog znanja, veliko je iznenađenje.

RUSKI predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju.